Delfzijl - Pocket (noordelijke sector)

Kenmerken

Niemand had gedacht dat het na de bevrijding van de stad Groningen op 16 april 1945 nog ruim twee weken zou duren voordat de hele provincie bevrijd zou zijn. De strijd om de 'Delfzijl Pocket', zoals de Canadezen het gebied noemden waar de Duitse soldaten ingesloten zaten, was langdurig, verbeten en eiste vele slachtoffers.

Dit ga je zien

Startpunt: Johan van den Kornputplein 1C
9934 EA Delfzijl
83
77
1

De beschieting van Appingedam

De beschieting van Appingedam

De bebouwde kom van Appingedam was maandagmorgen 23 april 1945 waarschijnlijk rond de klok van tien uur helemaal bevrijd.

2

Langs de spoorlijn

Langs de spoorlijn

Zondagmorgen 22 april 1945 trokken de Canadese militairen van het The Royal Winnipeg Rifles via de spoorlijn bij Tjamsweer naar de spoorwegovergang.

81
81
98
28
27
3

Huis en huisgevechten in Holwierde

Huis en huisgevechten in Holwierde

Na zware huis en huisgevechten tussen de Duitsers en Canadezen in Holwierde, trokken de Duitsers zich terug tot in de buurt van de brug over de Heekt. De brug werd  door de Duitsers op dinsdag 25 april om 6 uur opgeblazen.

4

Batterij Nansum

Batterij Nansum

Het jaar 1942 brengt veel bedrijvigheid in het rustige gehucht Nansum. Ruim 20 kilometer ten westen van de Marinebasis Emden, dus in de buitenste luchtverdedigingsgordel van de Duitse havenplaats Emden lag Nansum.

25
85
5

Batterij Delfzijl

Batterij Delfzijl

Enkele dagen na de bezetting van Delfzijl in 1940 waren Nederlandse arbeiders en enkele Duitse militairen begonnen met de bouw van barakken onderaan de dijk. Waar tegenwoordig het Eemshotel staat was toen in de Eems een zwembad

6

Het einde van de strijd

Het einde van de strijd

Canadese tanks van de “8th New Brunswick Hussars” nemen het station van Delfzijl op 2 mei 1945 na een felle schermutseling in . Veel Duitsers kwamen hierna uit de huizen rondom het station met witte vlaggen om zich over te geven.

Eindpunt: Johan van den Kornputplein 1C
9934 EA Delfzijl

Beschrijving

Startpunt: Johan van den Kornputplein 1C
9934 EA Delfzijl

Niemand had gedacht dat het na de bevrijding van de stad Groningen op 16 april 1945 nog ruim twee weken zou duren voordat de hele provincie bevrijd zou zijn. De strijd om de 'Delfzijl Pocket', zoals de Canadezen het gebied noemden waar de Duitse soldaten ingesloten zaten, was langdurig, verbeten en eiste vele slachtoffers. Tijdens deze fiets- en autoroute treden wij in de voetsporen van de Canadese bevrijders. Deze route voert u langs de noordelijke opmarsroute via Wagenborgen, Appingedam, Holwierde, Nansum en via Uitwierde naar Delfzijl. 

Eindpunt: Johan van den Kornputplein 1C
9934 EA Delfzijl
  • 83
  • 77
  • 81
  • 81
  • 98
  • 28
  • 27
  • 25
  • 85

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.