Het Waddeneiland Schiermonnikoog

Vijfenveertig minuten. Zo lang duurt je reis naar het kleine Waddeneiland. Je stapt op in Lauwersoog en komt aan op een eiland dat rijk is aan landschappen. Hier vind je één dorp, vijf musea, het breedste strand van Europa én ruim 30 kilometer fietspad. Vervelen doe je hier geen moment.

Het eiland Schiermonnikoog

Terwijl je langs een zandbank vol zeehonden vaart, komt je bestemming dichterbij: Schiermonnikoog. Één van de meest wilde, ongerepte plekken van Nederland. Gevormd door zeestromen, wind en stuivend zand. En hoe klein het ook is, het is er rijk aan landschappen. Duinen, strand, bossen, polders en wad vormen en kleuren het eiland. Niet voor niets is het gehele eiland uitgeroepen tot Nationaal Park. Met één dorpje waar nog geen duizend mensen wonen, zijn auto’s overbodig. Geen zorgen: de fiets en de bus zijn een prima alternatief. Of je gaat lekker wandelend op weg. Zo zie je Schiermonnikoog nèt even anders.

 

Ontdek duurzaam Schier

Zin om nieuwe plekken te ontdekken? Het liefst waar je je steentje bij kan dragen en waar je ook een goed gevoel van krijgt? Overweeg je een vakantie zonder te vliegen? Onze tip: Schiermonnikoog! Da’s dichterbij dan je denkt. En met genoeg duurzame initiatieven een verantwoorde en unieke bestemming.

Schiermonnikoog is een eiland van rust, ruimte en ongerepte natuur. Sinds 1989 is bijna het hele eiland een Nationaal Park vanwege zijn unieke biodiversiteit. Ontdek per fiets of te voet de prachtige locaties van het nationale park: het wad, het Noordzeestrand, de kwelder, de duinen en het bos.

Kijk hier voor de duurzame reis tips

Must sees op Schiermonnikoog - Wat ga jij ontdekken?

Wandel door de natuur - Ontdek de natuurgebieden van Schiermonnikoog

Dorp

Schiermonnikoog heeft slechts één dorp. In totaal telt het dorp ruim 900 inwoners. Dit is het noordelijkste dorp van Nederland, het ligt helemaal in het westen van het eiland.Het dorp onderscheidt zich door een unieke indeling ten opzichte van andere Waddeneiland-dorpen. De straten lopen parallel in oost-west richting om de invloed van de wind te verminderen. Met groene lanen ziet het dorp er prachtig uit.

Schiermonnikoog is een autovrij eiland. Alleen eilandbewoners hebben toestemming om auto's te gebruiken; gasten moeten hun voertuig achterlaten op de parkeerplaats in Lauwersoog, vanwaar de veerboot vertrekt.

Lees hier meer

Activiteiten Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog kun je genieten van diverse activiteiten te midden van adembenemende natuur. Verken de uitgestrekte fietspaden die het eiland doorkruisen, ontdek de unieke flora en fauna in het Nationaal Park, of maak een ontspannen wandeling langs de stranden. Watersportliefhebbers kunnen zich uitleven met zeilen, kajakken of wadlopen. Het eiland biedt ook culturele ervaringen, zoals een bezoek aan de vuurtoren of het bezoeken van lokale kunstgalerijen. Of je nu zoekt naar avontuur of rust, Schiermonnikoog heeft voor elk wat wils, waardoor het een ideale bestemming is voor ontspanning en verkenning.

Vind ze hier allemaal

Ontdek de verhaallijnen - Alles wat je wilt weten over Schiermonnikoog

Meer over Schiermonnikoog

Bekijk hier het verhaal over bosbaden op Schiermonnikoog

Verder lezen? - Ontdek alle blogs over Schiermonnikoog

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.