Het Waddeneiland Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is één van de meest wilde, ongerepte plekken van Nederland. Het is gevormd door zeestromen, wind en stuivend zand. En dat gaat nog steeds door. Door afkalving en aanslibbing schuift het eiland steeds verder naar het oosten. In grote delen van het eiland mag de natuur haar gang gaan, zonder dat de mens ingrijpt. Zulke plekken vind je in Nederland niet veel.

Schiermonnikoog is de kleinste gemeente van Nederland, met maar één dorpje waar nog geen 1000 mensen wonen. Auto’s zijn hier overbodig en ook niet toegestaan. Maar geen zorgen: de fiets en de bus zijn een prima alternatief. Of je gaat lopen. Want het eiland is 18 kilometer lang en 4 kilometer op zijn breedst. Er ligt een uitstekend netwerk van fiets-, voet- en ruiterpaden.

Het eiland Schiermonnikoog

Hoe klein het eiland ook is, het is rijk aan landschappen: duinen, strand, bossen, polders en wad. Je vindt hier de helft van alle planten en bloemen die in Nederland voorkomen. Ook zijn er meer dan 300 vogelsoorten gespot. Geen wonder dat Schiermonnikoog is uitgeroepen tot een van de twintig Nationale Parken in Nederland, die samen een beeld geven van de verscheidenheid aan landschappen in Nederland. Bezoek Nationaal Park Schiermonnikoog, dit park mag je niet missen.

Ontdek duurzaam Schier

Ontdek nieuwe plekken! Het liefst waar je je steentje bij kan dragen en waar je ook een goed gevoel van krijgt. Waar gaat de reis heen? Kies je voor het vliegtuig of voor de trein? Onze tip? De Waddeneilanden! Da’s dichterbij dan je denkt.

Kijk hier voor de duurzame reis tips

Dit wil je ontdekken

"Schiermonnikoog, het eiland waar de natuur de plak zwaait"

"Een eiland dat leest als een geschiedenisboek, waar de natuur de plak zwaait, je bijna geen onnatuurlijke geluiden hoort en duurzaam toerisme de norm is: Schiermonnikoog, het meest noordelijk gelegen gebied van Nederland."

- Dichtbij & Ver weg. ​

Lees de blog

Ga mee op pad met Klasiena en laat je verwonderen

Ontdek de verhaallijnen - Alles wat je wilt weten over Schiermonnikoog

Blogs over Schiermonnikoog

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.