Het Waddeneiland Terschelling

Terschelling is één van de grootste eilanden van de Wadden en de thuisbasis van het natuurreservaat De Noordvaarder. Ontdek hier de natuurlijke schoonheid, rust en ruimte. Door de 70 km aan fietspaden staat dit eiland ook wel bekend als fietseiland. Over het eiland loopt een lang lint van dorpen en buurtschappen, van West-Terschelling tot Oosterend. In totaal zo’n 5000 inwoners. Toch is 80 procent van het eiland natuur: bossen, strand, duinvalleien, kwelders, polders en heide.

Het eiland Terschelling

Terschelling ligt als een smalle streep tussen Noordzee en Waddenzee. Die streep is 30 kilometer lang en 4,5 kilometer op z’n breedst. Waar je ook bent, altijd proef, ruik of hoor je de zee. De veerboot komt aan op West-Terschelling. Je kunt de auto meenemen, maar het hoeft zeker niet. De bussen en huurfietsen staan al voor je klaar. Het eiland heeft 70 kilometer fietspad en maar liefst 200 km onverharde wandelpaden. Hoe verder je naar het oosten rijdt, hoe stiller en leger het wordt. Aan het uiterste eind ligt het Europees Natuurreservaat De Boschplaat, waar jaarlijks duizenden vogels broeden en geregeld ook zeehonden zonnebaden. Hier regeert de natuur. Sinds 2015 is natuurgebied 'De Boschplaat' benoemd tot Dark Sky Park. Er is namelijk zo weinig lichtvervuiling dat je er nog echte duisternis vindt. Terschelling is daarom officieel één van de meest donkere plekken ter wereld.

Internationaal is Terschelling misschien het meest bekend vanwege het Oerol-festival. Het eiland is dan tien dagen lang één groot podium voor theatermakers, muzikanten en kunstenaars. Een beroemdheid van een andere orde is het Maritiem Instituut ‘Willem Barentsz’, genoemd naar de op dit eiland geboren zeevaarder en ontdekkingsreiziger. Het instituut bestaat al sinds 1875, maar is nautisch-technisch helemaal bij de tijd. Dus als de zee je lokt, bezoek dan het Museum ’t Behouden Huys.

Ontdek duurzaamheid op Terschelling

Ontdek de natuur te voet of per fiets en geniet van de rust en sereniteit van het eiland. Wandelend of op de fiets kun je de prachtige omgeving op een ontspannen manier verkennen, terwijl je geniet van de frisse zeelucht en het adembenemende uitzicht. Kies voor accommodaties die zich inzetten voor milieuvriendelijke initiatieven en proef lokale producten in de restaurants. Als bezoeker kun je een positieve impact hebben door bewust om te gaan met afval, respect te tonen voor de lokale ecosystemen en verstoring van kwetsbare gebieden te vermijden. 

 

 

Meer duurzame tips

Must sees op Terschelling - Wat ga jij ontdekken?

Trek de natuur in - Ontdek de natuurgebieden van Terschelling

Dorpen

De negen dorpen op Terschelling tellen in totaal ruim 4.900 inwoners. West-Terschelling is de 'hoofdplaats'. Hier woont bijna de helft van de eilandbewoners. Andere dorpen op het eiland zijn West aan Zee, Baaiduinen, Hee, Midsland, Formerum, Lies, Hoorn en Oosterend. In veel dorpen kun je winkelen, musea bezoeken, ontspannen en genieten van heerlijk eten en drinken.

De veerhaven bevindt zich aan de westelijke rand van het eiland: West- Terschelling. Vanaf hier vertrekken er bussen naar andere dorpen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om direct een fiets te huren en het eiland op twee wielen te verkennen. Terschelling biedt zo een scala aan mogelijkheden om het eiland op een ontspannen en flexibele manier te verkennen.

Lees hier meer

Activiteiten Terschelling

Geniet van het ware eilandgevoel op Terschelling. Met meer dan 200 kilometer aan wandelpaden, uitgestrekte stranden en onverharde wegen bieden wandelaars eindeloze mogelijkheden, het hele jaar door. Natuurliefhebbers vinden hun plezier in prachtige en leerzame excursies met een Staatsbosbeheer boswachter. Verken de Boschplaat, spot zeehonden vanuit een kano op het wad, of ga op ontdekkingstocht met overlevingstechnieken en huttenbouw in het bos.

Voor de actieve vakantieganger biedt Terschelling een overvloed aan sportieve activiteiten. Blokarten op het uitgestrekte strand, paardrijden, klimavonturen in het Klimbos met de kinderen, suppen, en ontdek de landschappen per fiets of mountainbike. De natuur op Terschelling is op zichzelf al een bijzondere ervaring!

Vind ze hier allemaal

Ontdek de verhaallijnen - Alles wat je wilt weten over Terschelling

Meer over Terschelling

Bekijk hier het verhaal over de duisternis op Terschelling

Verder lezen? - Ontdek alle blogs over Terschelling

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.