Het Waddeneiland Terschelling

Terschelling is één van de grootste eilanden van de Wadden en de thuisbasis van het natuurreservaat De Noordvaarder. Ontdek hier de natuurlijke schoonheid, rust en ruimte. Door de 70 km aan fietspaden staat dit eiland ook wel bekend als fietseiland. Over het eiland loopt een lang lint van dorpen en buurtschappen, van West-Terschelling tot Oosterend. In totaal zo’n 5000 inwoners. Toch is 80 procent van het eiland natuur: bossen, strand, duinvalleien, kwelders, polders en heide.

Het eiland Terschelling

Terschelling ligt als een smalle streep tussen Noordzee en Waddenzee. Die streep is 30 kilometer lang en 4,5 kilometer op z’n breedst. Waar je ook bent, altijd proef, ruik of hoor je de zee. De veerboot komt aan op West-Terschelling. Je kunt de auto meenemen, maar het hoeft zeker niet. De bussen en huurfietsen staan al voor je klaar. Het eiland heeft 70 kilometer fietspad en maar liefst 200 km onverharde wandelpaden. Hoe verder je naar het oosten rijdt, hoe stiller en leger het wordt. Aan het uiterste eind ligt het Europees Natuurreservaat De Boschplaat, waar jaarlijks duizenden vogels broeden en geregeld ook zeehonden zonnebaden. Hier regeert de natuur. Sinds 2015 is natuurgebied 'De Boschplaat' benoemd tot Dark Sky Park. Er is namelijk zo weinig lichtvervuiling dat je er nog echte duisternis vindt. Terschelling is daarom officieel één van de meest donkere plekken ter wereld.

Internationaal is Terschelling misschien het meest bekend vanwege het Oerol-festival. Het eiland is dan tien dagen lang één groot podium voor theatermakers, muzikanten en kunstenaars. Een beroemdheid van een andere orde is het Maritiem Instituut ‘Willem Barentsz’, genoemd naar de op dit eiland geboren zeevaarder en ontdekkingsreiziger. Het instituut bestaat al sinds 1875, maar is nautisch-technisch helemaal bij de tijd. Dus als de zee je lokt, bezoek dan het Museum ’t Behouden Huys.

Must sees op Terschelling - Wat ga jij ontdekken?

Ontdek de verhaallijnen - Alles wat je wilt weten over Terschelling

Meer over Terschelling

Verder lezen? - Ontdek alle blogs over Terschelling

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.