Kiekkaaste

Mini-fietsvakantie Oost-Groningen - Etappe 2

Neem alvast een kijkje

Kenmerken

Tocht/Route

 • Gemarkeerd: Ja
 • Route typering: Recreatief
 • Route obstakels: Vrij liggend (fiets-)pad, Op de weg, Oversteek provinciale weg
 • Route kenmerken: Themaroute, Van A naar B

Doelgroep

 • KinderenJa
 • GroepenJa
 • GezinnenJa
 • JongerenJa
 • VolwassenenJa
 • SeniorenJa

Fietsen

 • E-bikeJa
 • MountainbikeJa
 • RacefietsJa
 • ToerfietsJa
2 uur 46 minuten (47,4 km)
 • Download GPX Download hier een .gpx bestand van de route, dit kun je inladen op je GPS apparaat, navigatiesysteem of app.
 • Op de tweede etappe van je fietsavontuur bezoek je weggevaagde dorpen die ruimte moesten maken voor industrie. Het gezellige vissersdorp Termunterzijl mocht gelukkig blijven staan. Eet een visje op de dijk of geniet van je lunch in het historische dorpscentrum. Een lang fietspad langs de dijk leidt je vervolgens naar uitgestrekte polders, bunkers en een unieke vogelkijkhut, voordat je een avond kunt ontspannen in Bad Nieuweschans.

  Deze route is onderdeel van de microavonturen in Groningen van Paulien van der Werf van Outdoor Inspiratie. Kijk op visitwadden.nl/paulieningroningen voor het hele verhaal en alle routes!

  Dit ga je zien

  Startpunt: Fivelkade 4
  9901 GE Appingedam
  26

  Hangende Keukens

  Kniestraat 10
  9901 AJ Appingedam
  Hangende Keukens
  Hangende Keukens
  79 83 87 89

  Heveskes

  Heveskes 206
  9936 TC Farmsum
  Kerk en wierde van Heveskes
  Heveskes

  Kerk Heveskes

  Heveskes 204
  9936 TC Farmsum
  Kerk Heveskes
  Kerk Heveskes
  91

  Hotel Restaurant Termunterzijl

  Mello Coendersbuurt 39
  9948 PN Termunterzijl
  Hotel Restaurant Termunterzijl
  Hotel Restaurant Termunterzijl

  Museumgemaal Cremer

  Mello Coendersbuurt 1
  9948 PL Termunterzijl
  Museumgemaal Cremer
  Museumgemaal Cremer
  93

  Kerk Termunten

  Petrus Muntinghepad 11
  9947 PK Termunten
  Kerk Termunten
  Kerk Termunten

  Bunkers

  Nabij Punt van Reide
  Termunten
  Bunkers
  Bunkers

  Punt van Reide

  Dallingeweersterweg 30
  9947 TB Termunten
  Punt van Reide
  Punt van Reide

  Bezoekerscentrum Dollard

  Bezoekerscentrum
  Dallingeweersterweg 30
  9947 TB Termunten
  BC Dollard
  Bezoekerscentrum Dollard
  97 22

  Vogelkijkhut de Kiekkaaste

  Nieuw Statenzijl 1
  9688 TN Nieuwe Statenzijl
  Vogelkijkhut de Kiekkaaste
  Vogelkijkhut de Kiekkaaste

  Kunstwerk Waaiboei

  Nieuw Statenzijl 2
  9688 TN Nieuwe Statenzijl
  Waaiboei
  Kunstwerk Waaiboei
  23 24 25 26

  De Oude Remise (Graanrepubliek)

  Oudezijl 1
  9693 PA Bad Nieuweschans
  De Oude Remise (Graanrepubliek)
  De Oude Remise (Graanrepubliek)
  Eindpunt: Achter de Hoofdpoort 27
  9693 BV Bad Nieuweschans

  Beschrijving

  Startpunt: Fivelkade 4
  9901 GE Appingedam

  Start: Appingedam centrum

  Knooppunt 26 – 79

  Knooppunt 83 Damsterdiep
  Vanaf Appingedam volg je het Damsterdiep tot aan de zee. De 27 kilometer lange kanaal begint in de stad Groningen en vloeit aan de waddenkust samen met de Eems.

  Knooppunt 87 De Drie Delfzijlen
  In Delfzijl staat gemaal de Drie Delfzijlen. Op de zijkant van het gemaal staat uitgelegd hoe het gemaal werkt en hoe ervoor gezorgd wordt dat vissen het gemaal kunnen passeren.

  Knooppunt 89 Weiwerd
  Plots fiets je van het industrieterrein over een oude begraafplaats. Het dorp Weiwerd moest ruimte maken voor het groeiende industriepark van Delfzijl, en alleen de begraafplaats mocht blijven. Er zijn plannen om bedrijfsruimtes in de stijl van de huizen die hier vroeger stonden te bouwen.
  Wijk onderweg naar knooppunt 91 even naar links af voor de kerk van Heveskes. Vroeger maakte deze kerk deel uit van een gezellig dorp, nu is het een verzamelplaats voor personeel van omliggende bedrijven in geval van brand.

  Knooppunt 91 Oterdum
  Van het dorp Oterdum is alleen de begraafplaats op de dijk nog over. Vroeger stond hier een witte kerk op de dijk, maar die moest gesloopt worden toen de Nederlandse dijken opgehoogd werden. De begraven doden mochten blijven liggen en hun graven werden teruggeplaatst nadat er een nieuwe laag zand bovenop de oude dijk lag.

  Knooppunt 93 Termunterzijl
  Tegenover de camping net voor Termunterzijl, steek je de dijk even over voor het Zeestrand Termunten. Hier ligt een strook witgeel zand langs de dijk, met uitzicht over de Eems naar de Duitse kust.

  Termunterzijl is de perfecte plek voor een langere pauze. Eet een visje op de dijk of lunch in het restaurant bij de sluis. Leer meer over het visserijverleden van het dorp in het Visserijmuseum en bezoek het museumgemaal Cremer.

  Tip: veel van de horeca en musea in Termunterzijl zijn buiten de zomer alleen op zondag geopend. Probeer je route zo te plannen dat je op zondag in Termunterzijl bent, eventueel door de volgorde van de etappes aan te passen.

  Voorbij Termunten
  Fiets Termunten uit en blijf de dijk zoveel mogelijk volgen. Eerst zie je aan je rechterhand een polder, met daarachter de hoekige kerk van Termunten.

  Een paar kilometer verderop langs de dijk, passeer je Gemaal Fiemel en Batterij Fiemel. De bunkers van Batterij Fiemel werden gebouwd aan het begin van de tweede wereldoorlog om de Duitse havenstad Emden te beschermen tegen luchtaanvallen. Op het hoogtepunt stonden er 40 gebouwen, nu zijn er slechts een paar over. Je kunt gratis een bezoekje brengen aan de bunkers.

  Fiets het pad naar rechts, langs Batterij Fiemel, een stukje verder in voor een bezoek aan Bezoekerscentrum Dollard.

  Vervolg je fietspad langs de dijk. Je passeert aan je linkerhand de Punt van Reide, het uiterste noordoostelijke puntje van het Nederlandse vasteland. De Punt van Reide is een keileemrug, gevormd in de voorlaatste ijstijd. Het is de moeite waard om hier even een stukje de dijk op te fietsen en uit te kijken over de Eems, Dollard en het natuurgebied op de keileemrug. Als je gelukt hebt, liggen zeehonden op de punt te rusten.

  Knooppunt 97
  Loop of fiets bij dit knooppunt even de dijk op voor uitzicht over de kwelder van de Dollard.

  Knooppunt 22 Ambonezenbosje
  Tegen de zeedijk ligt een populierenbosje, waar in het verleden barakken stonden. Eerst werden de barakken gebruikt door slikwerkers, daarna door de Duitsers en ten slotte voor Ambonezen die in het voormalige Nederlands-Indië voor Nederland hadden gevochten. Sinds het vertrek van de Ambonezen zijn de barakken verwijderd en hebben snelgroeiende populieren de grond in een bos veranderd.

  Nieuwe Statenzijl
  Volg vanaf knooppunt 22 de zeedijk tot Nieuwe Statenzijl. Neem een kijkje bij de sluizen en parkeer dan je fiets voor een bezoek aan de enige buitendijkse vogelkijkhut van Nederland. Je bereikt dit architectonische kunstwerkje via een lang vlonderpad tussen het riet. Vanuit de vogelkijkpunt op palen kijk je uit over de Dollard, waar zoet en zout water samenkomen. Veel trekvogels vinden dit een aangename pauzeplek, dus vergeet je verrekijker niet mee naar boven te nemen.

  Knooppunt 23 – 24 – 25 – 26
  Onderweg van Nieuwe Statenzijl naar Bad Nieuweschans zie je de eerste herenboerderijen. De zaken gingen goed hier op het vruchtbare land, en de boeren bouwden hun huizen om tot ware kastelen.

  26 Bad Nieuweschans
  Bad Nieuweschans staat vooral bekend om het wellness centrum, maar er is meer te doen. In het historische centrum vind je oude gebouwen en de Garnizoenskerk. Ook het Vestingsmuseum en De Graanrepubliek zijn een bezoek waard.

  Fijne horeca onderweg

  Delfzijl:
  De Kleine Zeemeermin Delfzijl

  Termunterzijl:
  Teetied
  Hotel Restaurant Termunterzijl
  Vispaleis Westerhuis (voor een visje op de dijk)
  Bad Nieuweschans:
  Sociëteit Reiderland

  Sfeervol overnachten in de omgeving van Bad Nieuweschans

  In La Kaserna slaap je op de eerste verdieping van een voormalige marechausseekazerne. Voor mensen die graag uitkijken over de landerijen, is Bed & Breakfast Oudeschans, net buiten Bad Nieuweschans, een aanrader.

  Eindpunt: Achter de Hoofdpoort 27
  9693 BV Bad Nieuweschans
  26
  79
  83
  87
  89
  91
  93
  97
  22
  23
  24
  25
  26