Het Waddeneiland Texel

Wil je een eiland, maar niet te klein? Wil je varen, maar niet te ver? Kom dan naar Texel. Het grootste Waddeneiland, 20 minuten varen vanaf Den Helder. Alles is er: zeven gezellige dorpjes, zes musea, ruim 30 kilometer strand en 140 kilometer fietspad. En heel veel ruimte. Fiets of wandel over de dijk, met uitzicht over de droogvallende wadden en besef dat je iets unieks beleeft: alleen hier en alleen op dit moment. Nergens ben je zo in het nu.

In elk seizoen is Texel een ervaring. Altijd: zon, wolken, water, strand en wind. Waarschijnlijk heb je het een liever dan het andere, maar je zult zien dat elk weer iets bijzonders heeft. Bovendien: er is altijd van alles te doen op Texel. Je kunt de drukte zoeken van de winkels, de terrassen en de hipste strandtenten. Maar je kunt ook de rust zoeken en de plekken achter de duinen waar je geen wifi hebt. Op een Waddeneiland ben je weg van alles en kijk je met een nieuwe blik naar alles om je heen. Ook buiten het hoogseizoen staan er heel wat deuren open. Het eiland heeft het hele jaar door een programma.

Het eiland Texel

Texel hoort bij de provincie Noord-Holland. Je kunt het eiland vanuit Den Helder bereiken en ook voor de fietsliefhebbers is dit een perfect eiland. Je vindt er een enorme variatie aan landschappen: polders, duinen, bos, heide, strand, wad en natte duinvalleien. Het eiland is ongeveer 20 kilometer lang, 8 kilometer breed en internationaal beroemd om zijn rijkdom aan vogels en planten. Een groot deel van het eiland behoort tot het Nationaal park Duinen van Texel. Zoek je ruimte, vrijheid en inspiratie, dan kun je hier het hele jaar door je hart ophalen.

Dit wil je ontdekken

Meer over Texel

Dorpen

De zeven dorpen op Texel tellen in totaal zo’n 13.500 inwoners. Den Burg is de ‘hoofdstad’. Hier woont bijna de helft van de Tesselaars. Andere dorpen zijn Den Hoorn, Oudeschild, De Koog, Oosterend, De Waal en De Cocksdorp. Je kunt er shoppen, musea bezoeken, ontspannen en heerlijk eten en drinken. De veerhaven ligt in een uithoek van het eiland. Kom je zonder auto, dan vertrekken hier bussen naar Den Burg en De Koog. Voor andere bestemmingen reserveer je een Texelhopperbusje. Maar je kunt natuurlijk ook direct een fiets huren.

Lees hier meer

Activiteiten Texel

Texel is Nederland in het klein. Je vindt er een enorme variatie aan landschappen: polders, duinen, bos, heide, strand, wad en natte duinvalleien. Het eiland is ongeveer 20 kilometer lang, 8 kilometer breed en internationaal beroemd om zijn rijkdom aan vogels en planten. Een groot deel van het eiland behoort tot het Nationaal park Duinen van Texel. Zoek je ruimte, vrijheid en inspiratie, dan kun je hier het hele jaar door je hart ophalen.

Waarschijnlijk kom je tijd te kort. Texel heeft een groot netwerk van wandel- , fiets- en ruiterpaden. Staatsbosbeheer heeft kortere en langere routes uitgezet, waaronder Fietsroute Texel, een tocht van 28 km. Bij de VVV in Den Burg vind je informatie over alles wat je van Texel wilt weten.

Vind ze hier allemaal

Ontdek de verhaallijnen - Alles wat je wilt weten over Texel

Boswachter Charlotte vertelt je haar verhaal

Natuurgebieden

  • Horsduinen

    Aan de zuidpunt van Texel liggen de Horsduinen of ook wel de Hors genoemd. Het is een bijzonder ruig en heel dynamisch natuurgebied.

    Horsduinen
  • De Slufter

    De Slufter

Bekijk hier het verhaal van de Texelse Schapenboer

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.