15 jaar uniek en onvervangbaar

Categorieën

Van Den Helder tot Termunterzijl en van Texel tot Schiermonnikoog. Op maar liefst 15 locaties langs de hele Waddenkust kwamen zaterdagochtend ruim 700 wadliefhebbers ontbijten. Hiermee werd de 15e verjaardag van de Waddenzee als Unesco Werelderfgoed gevierd. Het ontbijt werd georganiseerd door Visit Wadden, in samenwerking met de Waddenvereniging en ondernemers uit het Waddengebied. Tijdens de viering werd stilgestaan bij de buitengewone kenmerken van dit gebied, kregen bezoekers en bewoners de kans om kennis te maken met de Waddenzee en werd de kwetsbaarheid ervan benadrukt.

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar in de jaren ’60 waren er vergevorderde plannen om grote delen van de Waddenzee in te polderen. Mede dankzij het sterke verzet van de Waddenvereniging werd dat voorkomen. Sinds 2009 is de Waddenzee door Unesco aangewezen als Werelderfgoed. Het is het enige natuurgebied in Nederland dat deze bijzondere status heeft. De Waddenzee wordt nu wereldwijd erkend als uniek natuurgebied waarvan het van groot belang wordt geacht om het te behouden.

De Waddenzee is een van de laatste grote getijdengebieden waar natuurlijke krachten vrij spel hebben. Elke keer dat je het bezoekt, is het anders. Water, slib en zand verplaatsen zich met de getijden. Geulen, prielen en slenken zorgen ervoor dat slik- en zandplaten droogvallen, wat rustplaatsen biedt aan zeehonden en foerageerplekken voor vogels. Om het Waddengebied ook voor de toekomst te kunnen behouden, is het belangrijk dat een groeiende groep Nederlanders zich bewust is van het belang van de Waddenzee en het nodig vindt dat het Waddengebied wordt beschermd. Daarom vieren we de toegekende Unesco-status als Werelderfgoed Waddenzee.

Ontbijt op bed

Een verjaardag vier je met ontbijt op bed. De Waddenzee ontbijt dan ook het liefste op de dijk. Op maar liefst vijftien locaties van Noord-Holland tot aan Groningen werd een ontbijt met lokale producten geserveerd door ondernemers die dicht bij de dijk zitten. Gelijktijdig waren ruim 700 geïnteresseerde gasten gezellig aan het ontbijten, mét een verbluffend uitzicht. Bekijk hieronder een impressie van het onbijt in Holwerd. 

Dag van het Wad in de media - Bekijk hier de nieuwsartikelen over het Ontbijt op de Dijk

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.