Gezocht: Projectmanager Agrotoerisme (freelance)

Categorieën

Binnen het team van Visit Wadden zoeken we tijdelijk versterking in de vorm van een freelance projectmanager Agrotoerisme (16 tot 20 uur per week). In deze functie mag je onderzoeken op welke wijze de agrarische sector in het Waddengebied beleefbaar wordt voor bewoners en bezoekers. Op een duurzame manier. Je krijgt een afgebakende opdracht mee, waarbij je in de wereld van de agrarische ondernemer duikt:

 • Hoe kunnen we agrarische bedrijven helpen aan een alternatief verdienmodel?
 • Welk aanbod moet worden ontwikkeld om bezoekers op het erf te krijgen?
 • Welke stappen kunnen ondernemers zetten om toeristen te trekken?
 • Welke samenwerkingsverbanden zien we om aanbod te ontwikkelen?
 • Hoe doen we dit alles met een zo klein mogelijke footprint?

De opdracht
In september 2022 start jouw veldonderzoek. Op basis van cases uit het Waddengebied, maar ook uit de rest van Nederland bekijk je welke samenwerkingen er al zijn op gebied van agrotoerisme. Je bestudeert de best practises en ziet waar andere agrarische ondernemers tegenaan liepen. Je stelt een lijst van kritische succesfactoren op. Natuurlijk zijn er teamleden binnen Visit Wadden die je op weg helpen bij de eerste meters.

Na deze inventarisatie ga je letterlijk de boer op in het Waddengebied. Want welke ondernemers zijn er in deze sector en wat is hun kijk op agrotoerisme? Je interviewt, luistert en documenteert, om vervolgens met een lijstje koplopers aan de slag te gaan. In de derde fase van de opdracht ga je daadwerkelijk met een groep enthousiaste ondernemers aan de slag om hun bedrijf beleefbaar(der) te maken voor bezoekers. Dat doe je op een duurzame manier, zodat we de natuur zo min mogelijk belasten. We streven ernaar om in juni 2023 de eerste projecten af te ronden. Denk hierbij aan het creëren van verkooppunten, rustpunten in wandel- en fietsroutes, boerderijwinkels, rondleidingen, een koffiehoek, atelierruimte, overnachtingsmogelijkheden of evenementenlocatie.

Agrotoerisme is dan waardevol voor bewoners én ondernemers.

Wat vragen we van je?

 • We zoeken een freelance projectmanager die graag onder de mensen is. Je gaat veel en vaak in gesprek met ondernemers uit de agrarische sector.
 • De gesprekken kun je moeiteloos omzetten in heldere en concrete documenten en presentaties Je vindt het leuk om brainstormsessies en gesprekken te leiden
 • Je neemt het voortouw en ontwikkelt snel een visie
 • Het helpt als je ervaring hebt met het coördineren van projecten in de agrarische of publieke sector Je hebt affiniteit met duurzaamheid, toerisme en de agrarische sector
 • Beschikbaarheid van 16 tot 20 uur per week, van september t/m december 2022
 • Evt. mogelijkheid tot uitbreiding van de opdracht in 2023

Werelderfgoed Waddenzee

Het waddengebied is een uniek gebied; zowel de eilanden, de zee als het vaste land. Met de bijzondere status van Unesco Werelderfgoed voor de Waddenzee sinds 2009. Een plek waar ecologie en economie duurzaam hand in hand gaan. Het mooiste natuurgebied van Nederland en tegelijkertijd een ideale plek om te wadlopen, uit te waaien, de natuur beter te leren kennen en te proeven van het lekkere streekproducten die het gebied te bieden heeft.

Reageren kan t/m 24 augustus 2022 door middel van een motivatie, aangevuld met relevante cases of werkervaring en je uurtarief. Deze functie kan niet in dienstverband worden uitgevoerd. We kijken uit naar je reactie!

Je reactie of je vragen mag je sturen naar Wendy Oude Veldhuis: wendyoudeveldhuis@merkfryslan.nl. De gesprekken worden gevoerd in de eerste week van september.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.