Visit Wadden start donkertecampagne en roept op om onnodige verlichting uit te doen

Categorieën

Zaterdag 30 oktober is de Nacht van het Wad: een avond vol activiteiten in het donker. Visit Wadden grijpt dit moment aan om het thema ‘Donkerte van de Wadden’ extra aandacht te geven en lanceert de campagne ‘Beleef de donkerte van de Wadden’. Centraal staat de beleving van de nachtelijke duisternis, waarbij niet alleen aandacht wordt gevraagd voor de schoonheid van de duisternis, maar ook de functie en het belang ervan.

Lichtvervuiling

Nederland is het land met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Toch is ons eigen Waddengebied een van de donkerste plekken van de wereld. Niet voor niets vind je hier ook de enige twee Dark Sky Parken van Nederland: de Boschplaat op Terschelling en het Dark Sky Park Lauwersmeer op de grens van Friesland en Groningen. Naast deze donkere plekken behoren ook Schiermonnikoog, het Hogeland in Groningen en de Friese Waddenkust tot de donkerste plekken van Nederland. Boswachter Dark Sky Park Lauwersmeer Jaap Kloosterhuis; ‘we moeten ervoor zorgen om onnodige verlichting terug te brengen’. Juist dat onnodige licht veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Daardoor raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Zo is bekend dat de vele trekvogels in het Waddengebied verward raken en zelfs kunnen sterven door de lichthinder.

Donkerte van de Wadden

Als er niks gebeurt kunnen wij door de toenemende lichtvervuiling over vijfentwintig jaar nergens in Europa nog de Melkweg zien. Om het belang van donkerte voor dier, natuur en mens te benadrukken wil Visit Wadden – in nauwe samenwerking met het Programma Donkerte van de Wadden – bewoners, bedrijven, gemeenten en bezoekers in het Waddengebied stimuleren om de onnodige verlichting uit te doen. Samen leggen de organisaties uit wat het belang van donkerte voor het Waddengebied is, en wat iemand zelf kan doen om bij te dragen aan het behoud van donkerte.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.