Ode aan het landschap

Categorieën

Het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen) heeft 2021 uitgeroepen als themajaar ‘Ode aan het landschap’. De eeuwenoude verbinding tussen mens en natuur en de veelzijdigheid van het Nederlandse landschap overweldigt en is al eeuwen een inspiratiebron voor kunstenaars en makers. Dit geldt zeker voor de Wadden, zowel voor het kustgebied als voor de eilanden. Ook Visit Wadden brengt daarom in 2021 een ode: aan het mooiste natuurgebied van ons land. Bij de Wadden staat Ode voor de wisselwerking tussen mens en natuur en voor de verbinding tussen natuur en cultuur. Middels verhalen, foto’s én door middel van een serie bijzondere ontmoetingen.

Hemelbestormers

Samen met New Noardic Wave, het platform voor jonge makers in Noord Nederland, brengen we tien dichters en evenzoveel markante personen uit het gebied bij elkaar: ‘hemelbestormers’ die de wereld van nu en morgen een beetje mooier maken met wat ze doen. Denk aan een festivalorganisator, een ecoloog, bierbrouwer of een ondernemer. Maar altijd iemand met een duidelijke relatie met het Wad. Deze ontmoetingen, en de wisselwerking die ontstaat met de voor hen bijzondere locatie in het waddengebied, worden vastgelegd door filmmakers en vormen de basis voor een serie gedichten, videoregistraties en podcasts: mooie, aansprekende content met een duurzame boodschap. Want het landschap houdt ons ook een spiegel voor: keuzes uit het verleden hebben invloed op het landschap van nu en de toekomst.

Hiermee willen we niet alleen bewoners aanspreken, maar ook de kwaliteitstoerist. Denk aan de bewustere bezoeker die komt voor de rust en combinatie van natuur en cultuur. Een doelgroep die openstaat voor nieuwe ervaringen en een niet alledaagse (multi)mediale benadering. En bovenal een groep mensen die het kwetsbare waddengebied een warm hart toedraagt.

Verhaallijnen als leidraad

In de serie vormen onze verhaallijnen een thematische leidraad als het gaat om de keuze voor de ontmoetingsplekken en hemelbestormers. We beginnen met Strijd om de Wadden/Militair Erfgoed, daarna volgt Waddenzee Unesco Werelderfgoed, richting najaar komt Smaak van de Wadden en we sluiten af met Dag en Nacht in het Waddengebied/Donkerte. De eerste ontmoetingen worden in februari vastgelegd, de laatste ergens in het najaar. De gedichten, podcasts en filmpjes zullen in de loop van het jaar verschijnen.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.