"Donkere is van zeer grote waarde"

Categorieën

Op zaterdag 19 juni 2021 is de eerste ‘Donkertebelevingsplek’ bij het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont officieel geopend. Door de donkertebelevingsplek en jaarrond georganiseerde activiteiten worden toeristen naar het museum getrokken, waar vervolgens de waarde van duisternis onder de aandacht wordt gebracht.

Een uniek product met economische waarde

De coronamaatregelen verhinderden het uitnodigen van een grote groep gasten. Daarom begon de opening met een livestream zodat toch veel mensen onderdeel van de opening konden zijn. Tijdens de stream gingen André Lont (voorzitter Wieringer Eilandmuseum), Gerben Huisman (directeur Waddenfonds), Theo Meskers (wethouder van cultuur van Hollands Kroon), Alfons van der Veen (Camping Waddenzee), Sijas Akkerman (directeur Natuur en Milieufederatie NH) onder leiding van Monique Ooms met elkaar in gesprek over de (toeristische) waarde van donkerte. Bekijk de livestream hier terug.

Ze waren het met elkaar eens dat donkerte van zeer grote waarde is voor het welzijn van mens en dier. Maar donkerte heeft ook een economische waarde. Steeds meer mensen zijn op zoek naar authentieke ervaringen. Donkerte is er daar een van. Alleen is het steeds moeilijker om donkere plekken in Europa te vinden. Donkerte is daarmee een uniek product met economische waarde. Maar dan moeten we dat met elkaar wel in stand houden. Beter nog: de donkerte versterken.

Hijsen van de Donkertevlag

Dit is precies wat het programma “Donkerte van de Wadden” beoogt. Door het realiseren van een keten van donkertebelevingsplekken en jaarrond georganiseerde activiteiten wordt de duurzame toerist die van de donkerte wil genieten naar het waddengebied getrokken. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het versterken van de donkerte, zodat deze in stand gehouden wordt.

Na de livestream was het tijd voor de daadwerkelijke openingshandeling: het hijsen van de donkertevlag door Theo Meskers en het onthullen van een informatiebord door Gerben Huisman. Dit werd vervolgd door een rondgang langs de verschillende onderdelen van de donkertebelevingsplek.

24/7 toegankelijk

De eerste stop was de plek zelf. Een prachtig vormgegeven cirkel met houten banken in het landschap, die 24/7 toegankelijk is. Wanneer je in het donker op de banken gaat zitten heb je een prachtig uitzicht op de sterrenhemel en de Melkweg. Een beleving die op niet zo veel plekken meer te ervaren valt. Maar ook overdag is de donkerte te beleven. Gedurende een digitale experience in het museum kan de bezoeker de overgang van dag naar nacht ervaren, maar ook de effecten van lichtvervuiling. Tot slot biedt het museum een permanente tentoonstelling over de manier waarop mensen met licht omgingen voor de uitvinding van het elektrisch licht.

Al met al was het een mooie en feestelijke dag. Mocht je de donkerte willen ervaren, dan is het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont zeker het bezoeken waard. Zie hier een videoverslag van Regio Noordkop.

Verder lezen?

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.