Kijk, geniet en respecteer de natuur

De Erecode voor Wadliefhebbers is een set van tips om zo de natuur van Werelderfgoed Waddenzee te beschermen en te behouden. Kort gezegd: vogels en zeehonden zien? Kijk, geniet en respecteer de natuur door afstand te houden. Uitgangspunt van de Erecode is de verantwoordelijkheid en het inzicht van de Wadliefhebber. Al ruim 20 jaar bestaat er een Erecode voor het Waddengebied. Doordat jij je aan deze code houdt is er niet alleen plek voor jou; ook onze dieren kunnen er van genieten.

  • Houd minimaal 30 meter afstand van vogels en zeehonden. Kom je dichterbij? Dan kan dat leiden tot stress bij deze dieren, roof van hun jongen of voedseltekorten.

  • Ben je aan het varen? Ga dan pas van boord als vogels - die op de waterlijn foerageren - zijn verdwenen. Zo kunnen de dieren in alle rust hun kostje opscharrelen en hebben ze voldoende energie.

  • Zorg voor de natuur en vermijd afgesloten natuurgebieden, wat staat aangegeven op zeekaarten en in het gebied zelf. Hier bevindt zich kwetsbare natuur.

  • Bewaar je afval en gooi het in de prullenbak. Zo draag jij bij aan een schoon en gezond Waddenzee Werelderfgoed.

  • Vaar rustig en praat zachtjes. Veel dieren vluchten voor hard geluid, dat ver gedragen kan worden over water.
  • Houd het donker ook écht donker. Duisternis is één van de oerkwaliteiten van het Waddengebied, net als stilte en ruimte. Geniet ervan en tel de sterren.

  • Honden zijn welkom. Ze moeten alleen wel aangelijnd blijven. Zo hoeven vogels en zeehonden zich geen zorgen te maken.

  • Kitesurfen mag in de aangewezen kitesurfgebieden. Je vindt ze op nederlandsekitesurfvereniging.nl
Download de erecode

Ben jij een echte wadliefhebber? - Kom in actie voor het Wad en bezoek één van deze pagina's

Waddenzee Unesco Werelderfgoed sinds 2009

Het Waddengebied is het grootste natuurgebied van Nederland en herbergt een wildernis die zijn weerga niet kent: de Waddenzee. Altijd in beweging, geen minuut is gelijk en geen dag is hetzelfde.

Wereldwijd is de natuur van de Waddenzee zó bijzonder en belangrijk dat het in 2009 de Werelderfgoedstatus van Unesco kreeg. Door deze erkenning staat de Waddenzee op gelijke voet met beroemde natuurgebieden als Yellowstone Nationaal Park in de Verenigde Staten en Great Barrier Reef in Australië. De Waddenzee heeft deze status verkregen omdat het - volgens de Verenigde Naties - voldoet aan drie Uitzonderlijke Universele Waarden. Deze waarden draaien om het landschap dat steeds opnieuw wordt gevormd en waar het (samen)leven zich aanpast aan de de wisselende omstandigheden. Hierdoor is de Waddenzee van groot belang voor veel dier- en plantsoorten.

Bezoek Waddenzee Werelderfgoed

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.