Noordpolderzijl

Noordpolderzijl is één van de donkerste plekjes langs de Waddenkust. Het programma Donkerte van de Wadden nodigt bezoekers uit om door de Nachttuin langs geurende nachtplanten het kunstwerk Sterrenzijl te bezoeken. Overdag kun je er meer leren over de sterrenhemel en kun je genieten van het weidse landschap. 's Avonds wordt Sterrenzijl pas echt speciaal: neem plaats op de loungebank of ga liggen in een hangmat en geniet van de prachtige sterrenhemel boven je.

Sterrenzijl

Noordpolderzijl is een prachtige plek, die we eigenlijk onmogelijk nóg mooier kunnen maken. Hier moet vooral de rust, ruimte, stilte en de duisternis worden beschermd. Heel vaak is Noordpolderzijl namelijk het donkerste plekje van Nederland. En dat is onderdeel van de echte schoonheid van deze plek. Marc van Vliet ontwierp Sterrenzijl met het doel om het kunstwerk een podium te laten zijn voor de omgeving en het donker. 

Sterrenzijl bestaat uit houten palen die staan opgesteld als een stukje sterrenhemel: samen vormen ze verschillende sterrenbeelden. De middelste hoogste paal is de Poolster: deze staat altijd op dezelfde plek aan de sterrenhemel en dient al eeuwen als oriëntatiepunt. Vanaf hier kun je de Grote Beer, Kleine Beer, de Draak, Cassiopeia en de Voerman makkelijk vinden. Mocht je ze even niet herkennen, dan staan de namen van de sterrenbeelden op de houten palen. 

Tussen de 'sterren' zijn verschillende hangmatten gehangen. Vanaf hier kun je overdag genieten van de overtrekkende wolken en 's avonds van de sterrenhemel. De bovenkanten van de palen zijn bedekt met spiegels. Deze flonkeren je vanaf de dijk tegemoet en reflecteren waar dit kunstwerk om draait: de Ruimte.

De Nachttuin

Op weg naar het kunstwerk loop je eerst door de nachttuin. Omdat de nachttuin nog maar net is aangelegd, zie je er nu nog maar weinig van. Maar over de jaren zal dit toenemen. Met nieuwe beheersmaatregelen zorgen we voor meer verwildering en een verschraling van het grasland. Hierdoor krijgen meer verschillende kruiden de kans om hier te groeien en zal de diversiteit en de kleuren- en soortenrijkdom groeien.

Delen van de grond bewerkt en ingezaaid met kievitsbloem, daslook, duizendblad en andere gemengde zadenmengsels, zoals teunisbloem en look-zonder-look. Teunisbloem verspreidt 's avond een heerlijke geur om nachtvlinders aan te trekken, en look-zonder-look is een waardplant van de vlinder het “oranjetipje”. Korenbloemen en klaprozen voegen prachtige kleuren toe en zijn ze erg populair bij insecten als hommels.

De zichtlijnen in het landschap behouden we zoals ze nu zijn. Tegen de boomranden staan nu kleine stuikjes waar mensen van kunnen eten (zwarte bes, herfstframboos, hazelnoot, honingbes en bottelroos) én die nachtactieve insecten zoals nachtvlinders aantrekken en voeden. Ook kamperfoelie is in grote aantallen geplant, die in de bosrand zal gaan klimmen en prachtige bloemen heeft die ‘s avonds heerlijk geuren. Tot slot zijn er een egelhotel en een ransuilenmand geplaatst, omdat we weten dat deze soorten hier veel voorkomen en hier baat bij zullen hebben. 

Als bezoekers leiden de paaltjes je door de Nachttuin, waarbij je meer leert over de planten en de dieren die er leven. Je eindigt je wandeling door de Nachttuin bij de gesnoeide groene tunnel die je naar Sterrenzijl toe leidt. 

Bekijk alle Nachttuinen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.