Biologisch Waddenvoedsel beschikbaar maken van Dokkum tot Surhuisterveen

Categorieën

In het project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’ is het beschikbaar en bekend maken van biologisch voedsel van de Waddenkust een belangrijk onderdeel. Akkerbouwbedrijf Timpelsteed, in het Friese Engwierum, is een prachtig voorbeeld van een lokale marktplaats waar je de Smaak van de Wadden te pakken kunt krijgen! Timpelsteed levert wekelijks biologische Waddenproducten aan gezinnen in Aalsum (bij Dokkum), Buitenpost en Kollum.

Waddenvoedsel aan de man

Timpelsteed heeft een breed en wisselend versassortiment per week. Afhankelijk van wat er in het seizoen beschikbaar is. Biologische groenten en aardappelen komen vooral van het eigen bedrijf met 60 hectare akkerbouw en de groentetuin van 1 hectare met daarop een ‘koude’ kas. De tuin is het resultaat van een samenwerking met zorgboerderij Vento Verde (‘groene wind’), die gevestigd is op Timpelsteed. Maar hoe krijg je dit waddenvoedsel dan aan de man? Via de eigen boerderijwinkel én afhaalpunten in Aalsum, Buitenpost en Kollum weten zij eigen producten en producten van buitenaf met de Smaak van de Wadden over te brengen op de consument.

Tip: In het zomerseizoen heeft Timpelsteed tijdens het vierde weekend van de maand een kraam op de Bloemenparadyske Streekmarkt nabij Kollum. Dus dat wordt proeven!

 

Het voorjaar

Op dit moment zijn er typische Wadden akkerbouwgewassen als: aardappelen, koolrabi, prei en wortelen. Fijne voorjaarsgroenten als rabarber, rode eikenbladsla, groene krulsla, rucola en spinazie. Maar ook de eerste aardbeien zijn inmiddels rijp! Dit eigen assortiment wordt wekelijks aangevuld tot ongeveer 40 soorten groenten en meer dan 10 soorten fruit. Via logistieke samenwerking met de biologische Hofwebwinkel en de biologische groothandel Bio-Noord wordt dit gerealiseerd. 

Smaak van de Wadden

Ook de groentes en fruit die van buitenaf komen, worden zoveel mogelijk geselecteerd op de ''Smaak van de Wadden''. De bloemkool en knolselderij van Bakker Bio in Munnekezijl; pastinaak van de Botmas in Engwierum-, appels van Eikemaheert in het Groningse Loppersum of Lauwershof ook in Engwierum, en veldsla van Jochum de Boer uit Kimswerd. 

Naast aardappels, groente en fruit is er verse boerenzuivel en -kaas van Waddenmax in het Groningse Hornhuizen, eieren van Bioboer Pieter in Tzum, brood van Biobakker Van Esch in Groningen, waarvan de tarwe van het eigen bedrijf is.

Tot slot zijn er nog een aantal droogwaren verkrijgbaar, waarvan de pasta van Landgoud in het Groningse Kloosterburen en de honing van de Friese Agrarische Natuurvereniging De Waadrâne echte waddenspecialiteiten zijn. 

Zien we jou binnenkort bij Timpelsteed? Bezoek de winkel én kijk met eigen ogen hoe alles er groeit, maar je kunt ook bestellen via de app of het bestelformulier van Timpelsteed. Laat je verrassen door de Smaak van de Wadden!

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.