Amelands Produkt

Categorieën

Op Ameland is vanaf midden jaren ‘90 een ondernemersnetwerk rond lokale producten ontstaan onder de naam Amelands Produkt. Boeren, productmakers, restaurants, verkooppunten en sinds kort een beleefondernemer vormen samen een netwerk van ambassadeurs voor duurzaam waddenvoedsel. En ze zijn druk bezig met allerlei ontwikkelingen, onderzoeken en mogelijkheden rondom de Amelander producten en Waddenzee Werelderfgoed.



Stichting Amelands Produkt

Eind jaren ‘90 richtten vijf Amelander ondernemers samen met Stichting Waddengroep een nieuwe stichting op: Stichting Amelands Produkt. De Waddengroep is sindsdien de ketenbewaker van het merk en doet onder meer de ingangscontrole en de tweejaarlijkse herinspectie. Stichting Amelands Produkt zorgt op coöperatieve basis voor de promotie van het streekkeurmerklabel en neemt allerlei initiatieven om de productie en afzet te stimuleren.

Vandaag de dag zijn er 16 productmakers, 10 horecabedrijven, met minimaal 5 gecertificeerde Amelander producten en sinds kort 1 beleefondernemer die aangesloten zijn bij Amelands Produkt. Bij de laatste herinspectie, gedaan in de winter voordat het coronavirus uitbrak, waren er 26 detailhandelpunten, 47 horecabedrijven en 3 Amelander groothandelaren die producten met het label Amelands Produkt afnamen.

Verschillende soorten producten dragen het Amelands Produkt label

1) Vlees van lammeren, rund, runderworsten en rundvleeskroketten;
2) Aardappelen;
3) Vis en schelpdieren;
4) Kaas;
5) Mosterd;
6) Roggebrood;
7) Ijs;
8) Honing;  
9) Wol;
10) Munt;
11) Bier;
12) Wildpluk, die vanuit kleinschalig medegebruik volgens de regelgeving zijn toegestaan, o.a. cranberrylikeur, duindoornbonbons;
13) Wild, zoals duinkonijn en wilde gans.

Echt en eerlijk Amelander voedsel

Restaurants die het Amelands Produkt label dragen, moeten minstens vijf producten van het Amelander merk op de kaart hebben staan. Op die manier heeft de consument én de gast de garantie, dat vanaf de oogst tot aan de verschijning op het bord, het écht en éerlijk Amelander voedsel bevat.

Het zijn kwalitatief hoogwaardige producten die op ambachtelijke en duurzame wijze door gevestige bedrijven op het eiland worden gemaakt. De grondstoffen vind je op het eiland of zijn door het omringende water voortgebracht.   

Beleefactiviteiten

Sinds kort is er een nieuwe loot aan het Amelands Produkt: de Beleefondernemers. Een unieke Amelander of Werelderfgoed Waddenzee beleving waarvan een onderdeel van het arrangement ook een substantieel aandeel Amelands Produkt bevat. Vorig jaar heeft Amelands Produkt hiervoor richtlijnen opgesteld. 

Harmen Wijnberg is de eerste beleefondernemer die zich aansloot. Met zijn onderneming Wijnberg Wadexcursies verzorgt hij voor gasten en toeristen excursies op het Amelander wad. Hij heeft de visserij op het wad met de paplepel ingegoten gekregen van zijn vader. Met deze rijke en jarenlange visserijervaring, neemt hij nu mensen mee het wad op. Met zijn achtergrond kan hij van alles vertellen over de natuur van de Waddenzee én gaat hij opzoek naar de bijzondere fenomenen van Werelderfgoed Waddenzee. Ook vertelt hij graag over de vroegere leefwijze van mensen op het eiland en hoe zij hun eten uit de natuur haalden. Daarbij geeft hij ook culinaire tips hoe vis, schaal- en schelpdieren klaar gemaakt moeten worden. Een prachtig voorbeeld hoe waddenvoedsel en werelderfgoedbeleving samen gaan als economische activiteit!

Amelands Produkt fietsroute

Het Amelands Produkt netwerk geeft uitstekende mogelijkheden om waddenfoodroutes te ontwikkelen en te promoten. Met een prachtige mix van bedrijven is de 'Amelands Produkt fietsroute' inmiddels ook via het programma Waddengastronomie en het netwerk van Visit Wadden in de markt gezet. Een route, gemaakt door Amelands Produkt en appmaker Tjitske Swierstra, die via Augmented Reality is te beleven in de MeAR-app.

Ga naar de fietsroute

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.