10 leuke Wadden podcasts

Categorieën

In het waddengebied valt van alles te ontdekken, proeven en beleven. Maar ook te beluisteren! Verschillende podcasts vertellen je van alles over de Wadden. Of je nu geïnteresseerd bent in de smaken uit het waddengebied, de evenementen, de geschiedenis of de ruige natuur. Er is altijd wel een podcast die je meer over de Wadden verteld. Ideaal om te beluisteren wanneer je onderweg bent, door je koptelefoon tijdens je ommetje óf bij je wekelijkse schoonmaakklusjes. Wij zetten een aantal leuke podcasts uit of over het waddengebied voor jou op een rijtje.

Veel luisterplezier!

Odes aan het Waddenlandschap

Het Waddenlandschap is uniek, veelzijdig en heeft een rijkheid aan kleur, geur, vorm, smaak en klank. En dat verdiend een ode. Iedere ode vindt plaats op een bijzondere plek in het waddengebied. Daar ontmoeten een dichter en een lokale held elkaar. Voor de lokale held een bekende en geliefde plek, voor de dichter een plek om te ontdekken. Elke ontmoeting mondt uit in een videoregistratie, een podcast en in een gedicht. Ontdek de Ode en beluister het gesprek dat ontstaat tussen de lokale held en de dichter in de podcast serie. 

Naar de podcast

Colombus Travel podcast

Als onderdeel van de Colombus Travel podcast is er een podcastserie gemaakt in teken van de Wadden. Wad een smaak, nacht, ambacht, geheim. Over het culturele en industriële erfgoed in het noorden van het land. De makers krijgen geschiedenisles van de locals en waarderen de gastronomie. Ze bespreken unieke ambachten en brengen een ode aan de donkerte. Ze reizen vanaf de Dollard langs de Waddenkust, doorkruisen 't Hogeland van Groningen en buigen af richting het Lauwersmeer. De podcastserie is mogelijk gemaakt door het Interreg project de Waddenagenda. 

Naar de podcast

Alleen op een eiland

Schrijver en cabaretier Hans Dorrestijn verblijft zes weken op de Rottumerplaat. Hiermee treed hij in de voetsporen van de twee schrijvers Jan Wolkers en Godfried Bomans, die in 1971 een week doorbrachten op het eiland. In de 6-delige podcast van Alleen op een eiland voert hij open gesprekken over zijn gemoedstoestand tijdens de opnames van het gelijknamige televisieprogramma met eindredacteur Anette Bakker. Een podcast met leuke anekdotes en ongenuanceerde gesprekken over eenzaamheid en de vogels en gasten die hem een bezoek brengen.

Naar de podcast

Het Geluid Vaart

Speciaal voor de online edities van het Oerol festival 2020 en 2021 is de podcastserie 'Het Geluid Vaart' ontwikkeld, zodat je op afstand kunt genieten van het eilandgevoel. In de podcast kun je een uur lang luisteren naar een bijzondere plek op terschelling. Ivar van Bekkum en Esther Polak (kunstenaarsduo PolakVanBekkum) maakte deze opnames voor Het Imaginaire Eiland. Een portret van de daverende stilte van terschelling, een echte luisterervaring. Dat is het gevoel van 'Het Geluid Vaart'.

Naar de podcast

Werelderfgoed podcast

Wereldwijd zijn er ruim 1100 plekken die zich UNESCO Werelderfgoed mogen noemen. Daarvan bevinden zich 12 in het Koninkrijk der Nederlanden. Waaronder het mooiste natuurgebied van ons land: het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. Deze monumenten en natuurgebieden zijn zo bijzonder dat ze behouden moeten blijven. In de Werelderfgoed Podcast vertellen Koosje Spitz (Nederlandse Unesco Commissie) en Petra Gout (Stichting Werelderfgoed Nederland) alles over Werelderfgoed, het internationale verdrag en het beheer. De podcast zit boordevol feiten, verhalen en interviews. 

Naar de podcast

Den Helder, helemaal het einde

Geboren en getogen jutter Thijs en zijn vrouw Florine van Van Verhalen bespreken in deze podcast alles wat Den Helder mooi maakt. Van bunkertocht tot bierbrouwerij, van duingebied tot defensie. Den Helder moet altijd met hand en tand worden verdedigt. Den Helder? Daar kom je alleen voor de boot naar Texel. Den Helder? Dat ligt écht aan het einde van de wereld. Maar is Den Helder echt wel zo veel minder leuk, mooi en interessant dan andere steden in Nederland? Tijdens de podcast ga je mee op onderzoek naar die allerlaatste halte: Den Helder, helemaal het einde!

Naar de podcast

De Groninger Grond

Sinds 2019 vindt het ontdekfestival Grasnapolsky plaats in strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda, Groningen. Grasnapolsky heeft in samenwerking met Marketing Groningen een podcastserie gemaakt over de Groninger Grond. In de podcastserie zoeken Anne Jan Toonstra en Karlijn Benthem naar wat de Groninger grond zo bijzonder, grillig en vruchtbaar maakt. Samen gaan deze stadse buren op zoek naar de verhalen over de grond waarop ze leven. Tijdens hun reis ontmoeten ze veel verschillende mensen met nóg meer verschillende verhalen.

Naar de podcast

Sterk water

Sterk water is een zesdelige podcastserie waarin je persoonlijke verhalen hoort van Terschelling die schuren, raken en verwonderen. De verhalen veranderden de levens van de eilanders voor altijd. Kan je ware liefde vinden via flessenpost? Wat betekent het voor een kapitein om een bemanningslid te verliezen op zee? En hoe blijf je twee weken vermist op een klein eiland, terwijl alle eilandbewoners massaal op zoek naar je zijn met honden, paarden en helikopters? Sterk water is een serie van Babette Rijkhoff & VPRO Dorst. 

Naar de podcast

Vloed

Een podcast over muziek, dat gemaakt is in afzondering. Ieder jaar vindt op Vlieland het muziek- en kunstfestival Into The Great Wide Open plaats. In de podcastserie Vloed vraagt muziekjournalist Leendert van der Valk zich aan de hand van het archief van Into The Great Wide Open af wat voor invloed letterlijke en figuurlijke eilanden, als plekken van isolatie en vrijheid, hebben op muziek. Ontdek hoe muziekanten uit het verleden van Into The Great Wide Open vrijheid en afzondering ervaren.

Naar de podcast

De dagdelen

Nog een podcast over Into The Great Wide Open. Dit jaar kon het festival helaas niet doorgaan, maar de makers van het festival kwamen met een alternatief. Tijdens de podcastserie De Dagdelen waan je je even op het festival op Vlieland. Dertien schrijvers en muzikanten reizen af naar Vlieland. Een week lang struinen ze over het eiland op zoek naar de perfecte vondst. Ze vinden oesters, twee Yamaha vleugels, een illegale begraafplaats voor huisdieren en een vreemdeling. 

Naar de podcast

Meer podcasts - Luister deze podcasts met afleveringen over de Wadden

Meer lezen? - Ontdek het Waddengebied

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.