De slag om 'Delfzijl Pocket'

Na de bevrijding van de stad Groningen duurde het nog ruim twee weken voor de hele provincie bevrijd zou zijn. De strijd om ‘Delfzijl Pocket’ was langdurig, verbeten en eiste vele slachtoffers.

Niemand had gedacht dat het na de bevrijding van de stad Groningen op 16 april 1945 nog ruim twee weken zou duren voordat de hele provincie bevrijd zou zijn. De strijd om 'Delfzijl Pocket', zoals de Canadezen het gebied noemden waar de Duitse soldaten ingesloten zaten, was langdurig, verbeten en eiste vele slachtoffers. 

De Duitse troepen, die met de rug tegen de muur stonden, hadden rondom Delfzijl een stevige verdediging ingericht. De Canadezen kwamen in deze strijd om Delfzijl zwaar onder vuur te liggen en konden in het open polderlandschap nauwelijks dekking zoeken.

Complete 'slagen' speelden zich af rondom plaatsen als Wagenborgen en Appingedam in het zuiden en Holwierde aan de noordkant van het Duitse 'bezette gebied'. De Canadezen rukten gestaag op naar het centrum van Delfzijl, waar de Duitsers zich uiteindelijk op 1 mei overgaven. Toch was de strijd nog niet voorbij.

In Weiwerd en Farmsum vochten nog Duitsers. In de vroege ochtend van 2 mei gaf de Duitse garnizoenscommandant, die zich met 400 manschappen had verschanst in de kerk van Farmsum, zich over. Bij de strijd verloren 88 burgers, 102 Canadese en 185 Duitse militairen het leven. Ook de provincie Groningen was bevrijd en daarmee kwam een einde aan de strijd in Nederland. Op 5 mei gaven de Duitse troepen in het westen van Nederland zich ook over en was de oorlog en grote strijd om Nederland voorbij. 

Kom naar het MuzeeAquarium in Delfzijl. Hier kun je een unieke combinatie van een natuurhistorische en een cultuurhistorische collectie komen bekijken, met een aquarium waarin vissen en andere zeedieren van de Wadden- en Noordzee te zien zijn. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan deze laatste slag van Nederland.

1. Canadezen in een Bren Carrier en Shermantank op de Uitwierderweg in Delfzijl, bevrijding 1945. - Foto: Collectie Gemeente Delfzijl 

2. Delfzijl : bevrijding 1945. Vernielde kranen in de haven : verwoestingen. Fotograaf onbekend, Groninger Archieven. 

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.