De vele gezichten van het Wad

Categorieën

Als landschapsfotograaf en natuurliefhebber heb ik de afgelopen winterperiode mijn hart op kunnen halen! Sneeuw en ijs gaven het Waddengebied een ware metamorfose. De Waddenzee veranderde in een Arctische wereld met ijsschotsen zo ver als het oog kon zien. Deze dramatische verandering zette mij aan het denken: “Ik ben hier al zo vaak geweest, maar toch is het altijd anders! Wat veroorzaakt dit en hoe kan het dat dit gebied zo’n sterke indruk achterlaat bij haar bezoekers?”


Leestijd: ongeveer 5 minuten

Altijd anders

Het Wad is altijd in beweging, altijd anders. Ieder jaargetijde, ieder etmaal en met ieder weertype. Dat is wat een bezoek aan de Waddenzee zo aantrekkelijk maakt. Allereerst is er de invloed van de seizoenen. Voel de wind door je haren waaien tijdens een wandeling op de dijk. Verwonder je over de schitterende kleurenpracht van de bloeiende kwelder bloemen in de lente. Droom weg tijdens een zwoele zomeravond terwijl de zon voor je in zee zakt. Voel de ijzige kou en ervaar de immense stilte en leegte van de winter. Maar zelfs binnen de seizoenen is er veel verschil. De ene keer is het windstil, de andere keer juist stormachtig. De ene keer dramatisch, de andere keer lieflijk. De ene keer kleurrijk, de andere keer grijs. De ene keer droog, de andere keer juist erg nat. Het zijn juist deze elementen die het landschap invulling geven. Samen zorgen ze ervoor dat het landschap zijn ware gezicht krijgt.

 

De invloed van water

Een ander, zeer belangrijk element is water. Ieder etmaal stroomt het water twee keer binnen, en trekt zich twee keer terug. Hierdoor is de Waddenbodem constant aan verandering onderhevig. Soms wordt er meer slik weggevoerd en ontstaan ondiepe poelen waarin prachtige reflecties te zien zijn. Een andere keer wordt er juist slik mee gevoerd en ontstaan vormen en patronen. Maar ook wanneer het een lange tijd erg droog is en het water zich verder terugtrekt gebeurt er iets bijzonders. Doordat het slik uitdroogt begint het te scheuren en te barsten. De patronen die hierdoor ontstaan zijn een lust voor het oog en zorgen ervoor dat fotografen vanuit het hele land een bezoek brengen aan de Waddenkust.

Licht

Misschien wel het belangrijkste element is licht. Licht geeft vorm en kleur aan het landschap. Licht is voor een fotograaf als verf voor een schilder. Doordat de Waddenzee en het slik voornamelijk uit grijze en lichtbruine tinten bestaat, is zonlicht nodig om het landschap tot leven te brengen. Het fijne aan de kleuren van het Wad is dat ze heel neutraal zijn, waardoor het licht vaak heel mooi is. Zeker tijdens zonsopkomst en zonsondergang, want dan neemt de omgeving de kleur van het licht aan. Dit kan soms heel spectaculair zijn! Alleen daarom al is het zeker de moeite waard om een keer rond dat tijdstip naar de Waddenzee te gaan! Het zal je niet teleurstellen! 

Samenspel
Door alle elementen samen te voegen ontstaat een landschap wat nooit verveeld en nooit hetzelfde is. Het is het samenspel van licht, water en het landschap. Voor mij als fotograaf biedt dit eindeloze mogelijkheden. Al zou ik iedere dag op dezelfde locatie aan het Wad fotograferen, dan nog zou ik iedere keer met andere beelden thuis komen. Maar ook wanneer je niet fotografeert en je je er zelfs niet eens bewust van bent, zijn dit de elementen die het Waddengebied uniek maken. Zij zijn vervolgens ook de reden waarom je keer op keer terug blijft gaan naar dit prachtige landschap.

Harmen Piekema

Harmen Piekema (1982) werd geboren in Koudum, een klein Fries dorp omgeven door velden, meren en bossen. Hier werd zijn liefde voor de natuur aangewakkerd. Zijn vader leerde hem de kneepjes van de (toen nog analoge) fotografie. Ondanks zijn liefde voor de natuur, begon Harmen in eerste instantie als studio- en fashionfotograaf. Maar enkele jaren geleden volgde hij zijn hart en won de pure, rauwe schoonheid van de natuur het van “opgepoetste” studio modellen.

Harmen wordt geïnspireerd door de pracht van onze planeet. Met zijn foto’s wil hij laten zien hoe belangrijk het is om die pracht te koesteren én bovenal te beschermen.

De Wadden zijn voor Harmen een grote bron van inspiratie. Het rauwe karakter, de eindeloze mogelijkheden, de vergezichten en de onmiskenbare geur van het slik zorgen voor een ontembare aantrekkingskracht op hem. De samenwerking met Visit Wadden is daarom ook een logische stap! Het komende jaar kunnen jullie een aantal leuke en inspirerende blogs van Harmen verwachten.

Meer lezen? - Bekijk ook deze verhalen van Harmen Piekema

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.