“Jullie verstaan de kunst om de natuur weer bij de mens te brengen”

Categorieën

In een nieuwe reeks maandelijkse columns voor Visit Wadden schuiven we aan bij de lessen van Casper Meinders, alias De Wadmeester. Samen met zijn partner Anja Mellink is Casper eigenaar van Van het Wad, waar ze bijzondere WadExpedities organiseren. Unieke wadbelevingen voor jong en oud. Als De Wadmeester brengt hij zijn kennis over het Waddengebied over aan iedereen die het maar wil horen. Speciaal voor Visit Wadden heeft hij iedere maand wel iets bijzonders te vertellen. 

De titel van deze column stond in een review die ik deze week per mail ontving van een deelnemer van onze WadExpedities. Een groot compliment na een mooie dag samen met zijn familie op het Wad. Tijdens het varen zagen we zeehonden zwemmen, op het strand werden de mooiste schelpen gejut en tijdens het vissen in de branding werd er kennisgemaakt met het rijke leven in de Noordzee en Waddenzee. Ik las de review hardop voor met een tevreden glimlach. “Hier doen we het voor” zei ik nog tegen Anja… Maar hoe goed de zin ook bedoeld was, ergens klopte er iets niet.

Het was slechts een kwestie van het omdraaien van twee woorden, ‘natuur’ en ‘mens’, die ervoor zorgden dat de zin klopte. Een kleine correctie. Maar wel één die een verhaal vertelt dat dichterbij de werkelijkheid staat. De natuur hoeven we niet terug bij de mens te brengen. De natuur heeft nooit afscheid van de mens genomen. De mens heeft in de loop van tijd, vaak ten koste van de natuur, haar eigen wereld gecreëerd en zichzelf, beetje bij beetje, buiten de natuur geplaatst. Ik denk wel eens dat alle andere soorten die op deze aardbol meedraaien, met gefronste wenkbrauwen naar het gedrag van ons als rechtopstaande, aangeklede apen kijken. Er is al menig ‘stokstaart’ van zijn stokje gegaan van verbazing.

De mens is een soort die als enige zijn omgeving aanpast om te overleven. En dat terwijl alle andere soorten zich juist aanpassen aan hun omgeving om te overleven. Een wezenlijk verschil waar ik een boek over zou kunnen schrijven. Het Waddenzeegebied laat je heel duidelijk de kracht van de natuur zien. Tegelijkertijd laat het je ook heel duidelijk de invloed van de mens zien. En de invloed die de mens op het gebied heeft gehad door het naar onze hand te zetten. Gelukkig zijn er steeds meer mensen zich bewust van de waarde en de noodzaak van de natuur en willen deze ontdekken. Het zijn vaak deze mensen die wij meenemen het Wad op. Jong en oud, families en bedrijven. Niet om met een corrigeerde vinger te wijzen, maar door ze op een avontuurlijke manier kennismaken te laten maken met de Wadden. En omdat de toekomst van het Wad in de klas van vandaag zit, breng ik als ‘De Wadmeester’ het Wad naar de schoolklassen voor een minstens zo mooi avontuur met dezelfde verwondering. En zo brengen we in dit geval dus ook de natuur bij de mens en klopt het compliment uiteindelijk weer wel.

In de komende nieuwsbrieven van Visit Wadden mag ik je voorstellen aan onze mede aardbewoners die leven in de Noordzee en Waddenzee. Fascineerde buren met interessante gewoontes en levensstijlen waar zelfs de meest hippe coachingsgoeroes nog iets van kunnen leren.

Met een vriendelijke groet vanaf het Wad,

De Wadmeester | Casper Meinders

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.