Spektakel voor de camera

Categorieën

Garanties heb je nooit, maar de afgelopen jaren heeft de maand december soms een paar heerlijke stormachtige dagen opgeleverd. Een noordwesterstorm en (spring)vloed zorgen dan vaak voor veel spektakel langs de kust. De kwelders stromen over, zoogdieren moeten vluchten voor het wassende water en de vogels in het gebied hebben het moeilijk door de harde wind óf profiteren juist van het heftige weer. Voor meeuwen is het tafeltje dekje met de vele muizen die het snel opkomende water niet hebben overleefd. Terwijl het voor de hazen, die een dobbe in het buitendijkse gebied als toevluchtsoord hebben uitgezocht, afwachten is of ze droge pootjes houden.


Leestijd: ongeveer 10 minuten. 

Barre omstandigheden

Dit soort weersomstandigheden zijn heel erg lastig als fotograaf omdat de harde wind het stilhouden van de camera tot een uitdaging maakt. De regen en het stuivende zoute zeewater hebben ook nog eens een aanslag op je apparatuur én de kou is een extra uitdaging. Toch loont het om juist tijdens deze dagen er met de camera op uit te trekken om precies die sfeer van de woeste natuur en de zware omstandigheden van de dieren in beeld te brengen. Nergens in Nederland kun je de natuur in optima forma zo vastleggen als tijdens dit soort dagen langs de Waddenkust.

 

Onheilspellend landschap

Less is more geldt juist op dit soort dagen. Het is niet persé nodig om je onderwerp groot in beeld te brengen want juist een foto van een nietig diertje in zo’n onheilspellend landschap verteld een verhaal. Vanuit de auto boven op de zeedijk zit je droog, uit de wind en heb je een goed uitzicht over het ondergelopen kweldergebied tijdens vloed. Vooral in de ochtend op dagen met wisselende weers- en lichtomstandigheden valt er veel te fotograferen: regenbogen boven de zee, rolwolken boven het wad of voorbij vliegende ganzen boven een woeste zee. Tijdens stormachtige dagen loont het ook zeker de moeite om zo’n 2 uur voordat het vloed is al een positie op de dijk langs de kwelders te zoeken, zodat je de zoogdieren die wegvluchten voor het opkomende water en de daar op volgende roofdieren kunt fotograferen.

Instellingen voor je camera

Iedereen kan een storm fotograferen en de lenskeuze is afhankelijk van hetgeen je wil fotograferen. Voor dieren in het woeste landschap kan een 300 mm telelens voldoen. Hou rekening met de harde wind en het feit dat het lastig is om je lens volledig stil te houden. Zorg dus voor een snelle sluitertijd van bijvoorbeeld 1/800 seconde of sneller wanneer je de vliegende vogels boven het woeste zeewater wilt fotograferen zodat je geen onscherpe beelden krijgt. Wanneer er weinig licht is moet je kiezen voor een hogere Iso waarde (Iso 800 of hoger) en een laag diafragma getal (bijvoorbeeld F6.3 of F5.6) om zodoende voldoende snelle sluitertijd te kunnen aanhouden.

Wanneer je langs de zeedijk bezig bent en in het bezit bent van een zoomlens (bijvoorbeeld een 70-200mm lens) kun je goed gebruik maken van de verschillende mogelijkheden qua standpunt: vanaf boven op de dijk naar beneden fotograferen voor bijvoorbeeld rustende vogels op een dobbe, maar ook van onderaan de dijk omhoog fotograferen wanneer er een haas als een silhouet voor de donkere stormwolken zit.

Verder lezen? - Bekijk ook deze fototips van Marcel van Kammen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.