Bijzondere waddenproducten

Categorieën

In het waddengebied worden ontzettend veel mooie, duurzame en lokale producten gemaakt. Geniet bijvoorbeeld van een heerlijke scrub van Texelse lavendel, fleur je keukenkast op met vrolijk gekleurde Groningse mokken of zet een bankje van Terscherllinger hout in je achtertuin. Met deze producten haal je de Wadden heel makkelijk in huis. 

Pantoffels voor het hele jaar

Deze heerlijke zachte pantoffels worden gemaakt door Texelana, een typisch Texels bedrijf. Het Texelse schaap, de Texelaar, staat trots in hun logo. Bij Texelana maken ze namelijk producten van schapenwol. Ze maken onder andere kleding, dekbedden en handschoenen en staan al jaren bekend om hun bijzondere pantoffels. Dankzij de temperatuurregulatie van schapenvacht en wol kunnen de pantoffels je voeten namelijk niet alleen warm houden in de winter, maar ook verkoelen bij warmte. Pantoffels voor het hele jaar dus. 

Bekijk

Meubels met een verhaal

Terschellinger Hout maakt meubels op maat voor mensen die van unieke meubels houden. De meubels worden allemaal gemaakt van het hout van Terschelling. Omdat Terschelling een eiland is met een ruw klimaat, hebben de bomen die er groeien bijzondere eigenschappen. Achter ieder meubel dat hier gemaakt wordt zit een verhaal. Waar stond de boom? Waarom is hij ooit gekapt? En wat maakt de houttekening van deze boom nou zo bijzonder? Ton maakt alles zelf, van boom tot meubel en vertelt je graag het verhaal van je nieuwe aanwist. 

Bekijk

Verven met het Wad

De ambachtelijke katoendrukkerij Kleine-Lijn in Blije is een van de weinige katoendrukkerijen in Nederland. In het bijzonder sfeervolle atelier worden, al sinds 1990, stoffen met de hand bedrukt. Ze maken er bijvoorbeeld plaids van vlas, zijden shawls en tafellinnen. De stoffen worden regelmatig op een natuurlijke manier geverfd, met planten en wieren uit het waddengebied.

Bekijk

Aardewerk zoals het hoort

Al sinds 1598 wordt er in Harlingen aardewerk beschilderd en gebakken. De klei in deze omgeving was namelijk erg geschikt om aardewerk en tegels van te maken. In 1972 werd de huidige Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek opgericht. Ze produceren hier aardewerk op dezelfde manier als vroeger: volledig met de hand. Je vindt er allelei soorten aardewerk. Van tegels tot onderzetters en van servies tot dienbladen. Allemaal met de hand beschilderd en allemaal even mooi. 

Bekijk

Een stukje Terschelling om te dragen

Rosalie de Leeuw van Rowels op Terschelling is een enthousiaste goudsmid. Ze is gespecialiseerd in handgemaakte sieraden van zilver en goud. Je vindt er onder andere prachtige bedels met iconen van Terschelling. Bij Rowels zoeken ze daarnaast regelmatig naar schelpen op het strand van Terschelling. Van deze schelpen maken ze een mal, waardoor ze sierraden met vormen van unieke schelpen kunnen maken. Een echt stukje Terschelling wat je iedere dag kunt dragen.  

Bekijk

Schapenmelkzeep: plantaardig en prik-vrij

Texelse schapenmelkzeep wordt gemaakt van, je raad het al, Texelse schapenmelk. De zeep is volledig plantaardig, want aan de schapenmelk worden alleen plantaardige vetten en geurstoffen toegevoegd. Hierdoor is de zeep geschikt voor bijna ieder huidtype. Je kunt de zeep krijgen als blok, maar ook als gewone douchegel. Oh, en voor je gasten hebben ze ook een speciaal gastenzeepje in de vorm van een schaap.

Bekijk

De 'voor ieder wat wils' mok

Een leuke mok in de morgen brengt een dag zonder zorgen. Koffie of thee smaakt uit deze mokken namelijk nog lekkerder. Ze zijn er in verschillende kleuren en maten. Met suiker, zonder suiker of even helemaal niks. Je hoeft bijna niet meer te zeggen wat je wilt, dat doet de mok wel voor je. Ze spreken boekdelen. En vul ze gerust met wat je zelf lekker vindt. Ze blijven toch wel leuk.

Bekijk

De Fryske trui van Friese bodem

Loop.a life is een duurzaam kleding & lifestyle merk. Ze richten zich op het zo lokaal mogelijk ontwikkelen en produceren van textiele producten. De Fryske trui is dan ook meer dan een gewone herentrui. Hij staat symbool voor het hergebruik van wol en de lokale maakindustrie van Friesland en is in samenwerking met It Erfskip ontwikkeld ter ere van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Bekijk

Ontspannen met Texelse lavendel

Lavendel komt oorspronkelijk uit de Provence in Frankrijk. Het leek de eigenaren van Texelse lavendel een leuke uitdaging om hun eigen lavendel op het eiland te verbouwen. In 2007 lieten ze dan ook honderden plantjes overkomen naar Texel. Vanaf het planten van de lavendel tot en met het inpakken van de producten doen ze hier bijna alles zelf. Van de lavendel maken ze niet alleen verzorgingsproducten zoals bodylotion, zeep en shampoo, maar bijvoorbeeld ook thee, honing en bonbons. Ideaal voor een heerlijk avondje ontspannen.  

Bekijk

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.