Silence of the Tides

Categorieën

Vanaf donderdag 10 maart draait de langverwachte film Silence of the Tides in de Nederlandse bioscopen. Dit bijzondere werk omschrijft zichzelf als een intens cinematografisch portret waarin de continue ‘ademhaling’ van het Waddengebied centraal staat. De film draaide al op verschillende grote internationale filmfestivals en haalde daar al enkele prestigieuze prijzen op. Visit Wadden ging het gesprek aan met regisseur Pieter-Rim de Kroon over ‘zijn’ Silence of the Tides.


Leestijd: ongeveer 10 minuten

Pieter-Rim de Kroon is als kind regelmatig te vinden op de Waddeneilanden. Onder andere op Terschelling. Op het wad ontstond een bijzondere fascinatie voor de getijden van de Waddenzee.“Ik vond het iets magisch hebben”, vertelt de 66-jarige regisseur. “Het ene moment is er geen water, het andere moment geen land. Een soort tovenarij vond ik het.” Naar eigen zeggen ontstaat er een oergevoel over de Wadden bij hem en naar mate Pieter-Rim ouder wordt, blijft de fascinatie voor het krachtige natuurfenomeen aanwezig. “De natuur manifesteert zich zo krachtig en zo heftig; dat is voor mij de aanleiding om een film te gaan maken.” Deze fascinatie uit zich uiteindelijk in het indrukwekkende Silence of the Tides.

Natuurlijke kraamkamer

De verbinding met de natuur van het Unesco Werelderfgoed is een belangrijke reden geweest om de film te maken. Maar niet de enige reden, volgens de regisseur: “Het heeft ook te maken met wat er allemaal in het gebied gebeurt. Het hele waddengebied is een soort kraamkamer. Het getijdensysteem kenmerkt zich als een ademhaling, dat tegelijkertijd al sinds het ontstaan van de aarde een cyclus is. De bewoners van het waddengebied, zowel mens als dier, spelen daar al een duizenden jaren een belangrijke rol in maar zijn wel afhankelijk van de cyclus van de natuur. Tel daar bovenop de miljoenen toeristen die ieder seizoen als een soort militaire invasie het gebied bevolken én weer verlaten, ook een soort ademhaling.” Het is geen verrassing dat Pieter-Rim deze aspecten nadrukkelijk benoemt. Het zijn de drie thema’s van Silence of the Tides: ademhaling, cycli en contrasten.

(verhaal gaat verder onder de trailer)

Bekijk de trailer van Silence of the Tides - (klik op de afbeelding om de trailer te starten)

Adem in, adem uit

Die contrasten komen duidelijk naar voren in de film. Het ene moment volg je een bijzondere postbode op zijn eenzame route, het andere moment bevind je jezelf in een drukke dorpsstraat tijdens een optocht. “Tijdens de montage van de film, realiseerde ik mij dat deze contrasten ook eigenschappen van ademhaling begonnen te vertonen”, vertelt Pieter-Rim. “De enorme contrasten van stilte naar storm, van rust naar drukte of van leven naar dood; je kunt het zien als een ademhalingsproces. Het oergevoel waar ik het eerder over had kwam ook hierin bij mij duidelijk naar voren.”

Het waddengebied levert de filmmuziek

Een bijzonder aspect aan Silence of the Tides is het feit dat het geen voice-over of filmmuziek bevat. Bewust gekozen door de regisseur. “Er zijn al zoveel films over het waddengebied”, legt Pieter-Rim uit. "Films waarin een boswachter een verhaal vertelt en bijna ons zegt wat wij moeten vinden of voelen. Ik wilde juist iets voor het grote doek maken. Iets waar je zelf mag bepalen wat je voelt.” Ook hier komt het aspect van ademhaling duidelijk naar voren. Silence of the Tides speelt zich af als een ademhaling en dat moet je volgens Pieter-Rim ook zelf zo kunnen ervaren. Zonder afleiding. Mede daarom is er ook gekozen voor een film zonder muziek. “In vele films wordt er een heel blik aan violen open getrokken en prachtige stukken gespeeld. Maar daarmee manipuleer je de kijker wel. Een film over zo’n mooi gebied heeft dat helemaal niet nodig. Het gebied produceert de muziek zelf wel.”

“Alsof je op een totaal andere planeet bent”

In datzelfde gebied draaide Pieter-Rim gedurende zes seizoenen voor ‘zijn’ Silence of the Tides. Tussen de 150 en 200 draaidagen maakte hij samen met zijn team in het Nederlandse, Duitse en Deense waddengebied. Op het Duitse wad beleefde hij één van zijn absolute hoogtepunten: “We zijn droog gaan vallen buiten het seizoen om”, blikt Pieter-Rim terug. “Dan sta je vervolgens midden in de nacht in die ongelooflijk diepe geulen, soms wel twee tot drie meter diep. De zon is er nog niet maar het ochtendgloed zie je al wel. Dat zijn zulke indrukwekkende momenten, alsof je op een totaal andere planeet bent. Daar voelde ik dat magische oergevoel weer.”

De prijswinnende film Silence of the Tides werd al vertoond op meerdere internationale filmfestivals, waaronder het IDFA in Amsterdam en Noordelijk Film Festival in Leeuwarden. Vanaf donderdag 10 maart is de film te zien in de Nederlandse bioscopen. Kijk voor meer informatie over de vertoningen op de website van Silence of the Tides.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.