Veelzijdige marinestad aan de Waddenzee

De Waddenzee is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en het startpunt van het gebied bevindt zich in Den Helder. Als markering wordt de "NAP-paal" gebruikt om het begin van de Waddenzee aan te geven. De paal staat aan het Marsdiep, de zeestraat tussen Den Helder en Texel. De NAP-paal, Normaal Amsterdams Peil is een referentiepunt voor hoogtemetingen in Nederland.

Uniek gebied

Het gebied van de Waddenzee is uniek vanwege zijn ecologische waarde en is een belangrijk leefgebied voor planten- en diersoorten. Het omvat een uitgestrekt getijdengebied met slikken, zandbanken, eilanden en kwelders. Het is een belangrijke plaats voor de tussenstop van trekvogels op weg naar verre gebieden om te overwinteren. Met de ligging aan de Noordzeekust en Waddenzee heeft het mooie stranden, duinen, bijzondere kustlandschappen en geliefd bij natuurliefhebbers, wandelaars en strandgangers.

Marinestad, rijke geschiedenis en visserij

Naast Marinestad is er ook een Noordzee Haven en een rijke geschiedenis van vissersdorp Huisduinen tot Fort Kijkduin, onderdeel van de verdedigingslinie van Den Helder.

Verder is den Helder van oorsprong belangrijk geweest voor de visserij. Met het leeghalen van de afslag is Den Helder geen vissersstad meer. Sluiting was onvermijdelijk door Brexit en Natura 200 gebieden, opwarmende water waardoor er steeds verder gevist moet worden, en sleepnet verbod, komst van windmolenparken, stijgende olieprijzen, geen bemanning en geen opvolgers. Er zijn nog vijf kotters, (juni 2023) de vangst wordt aan wal gebracht in Den Helder en gaat met de vrachtauto naar Den Oever.

Landbouw en veeteelt

Landbouw en veeteelt is in de wat ruimere omgeving van Den Helder te vinden, zoals groenten, fruit, bloemen en zuivelproducten.

Veel toeristen zoeken de kust op en daardoor zijn er hotels, restaurants, cafés te vinden en verder is er genoeg te ontdekken op het gebied van natuur, cultuur, historie en lokale producten.

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.