Wadlopen van Holwerd naar Ameland
Categorieën
Wadlopen is misschien wel de meest unieke manier om het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee te ervaren. Afgelopen vrijdag liepen we van Holwerd naar Ameland – een tocht die dit keer nét even anders was dan normaal. Een aangepaste route, iets korter in kilometers, maar een stuk zwaarder door diepe, zuigende modder. Het werd een tocht vol natuur, bijzondere weetjes, doorzettingsvermogen én een verfrissende duik in de Noordzee.
Een aangepaste route: minder kilometers, meer uitdaging
Waar de klassieke tocht normaal een zwaarte van 7,5 heeft, werd deze versie vooraf al ingeschat op een zwaarte 8,5. Wat dat precies betekent? Zeg maar: flink aanpoten. Hoewel we ‘maar’ 12,7 kilometer liepen, deden we er vier uur over. Vooral het eerste deel was zwaar, met stukken diepe modder waarin je tot je knieën wegzakte. Daarna werd het gelukkig wat lichter: we liepen over stevig zand en konden in een rustiger ritme verder.
Omdat geen getij hetzelfde is, kijkt de gids de avond van tevoren naar de actuele waterstanden, het weer en de gesteldheid van het wad. Op basis daarvan wordt de meest geschikte route bepaald voor dat moment. Zo loop je altijd een unieke tocht, afgestemd op de omstandigheden van die dag.

Wadlopen is leren op het ritme van het getij
Een tocht over het wad maak je altijd met een gids, wat niet alleen verplicht en verstandig is, maar ook bijzonder leerzaam. Een van de grote pluspunten is de kennis die onderweg wordt gedeeld. Onze gids, herkenbaar aan zijn groene blouse en rode rugzak, wist op boeiende wijze te vertellen over het leven op en onder het wad:
-
Mosselzaad: Op deze plek lag vorig jaar mosselzaad, piepkleine bolletjes van zo’n millimeter. Mosselen hebben drie jaar nodig om te groeien tot consumptieformaat.
-
Zeeuwse mosselen = Waddenmosselen: Veel mensen weten het niet, maar veel 'Zeeuwse' mosselen worden eerst gekweekt in de Waddenzee bij Terschelling, Vlieland en Texel. Pas als ze bijna klaar zijn, worden ze opgehaald door Zeeuwse vissers.

Nog meer weetjes
-
20 miljard kuub water stroomt bij hoogwater de Waddenzee binnen. De zeebodem waar wij nu over liepen, staat binnen een paar uur weer zo’n 1,5 tot 2 meter onder water.
-
Zeepieren als bodemverbeteraars: Eén zeepier verwerkt per jaar zo’n 25 kilo zand. De miljoenen pieren die hier leven, woelen de bodem meerdere keren per jaar om. Onmisbaar voor de gezondheid van het wad.
-
Bruine laag op het wad: Wat eruitziet als een vieze aanslag, is juist van grote waarde. Deze biofilmlaag absorbeert CO₂ en draagt zo bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Net als een bos, maar dan op zee.

Op tempo naar de overkant
Terwijl we ademloos luisterden naar de verhalen van onze gids, kwam er een dringende oproep via de porto van Herman, de gids vooraan: "Even stevig doorlopen, de laatste geul moet genomen worden voor het water stijgt!"
Wij bleken wat achterop te zijn geraakt, en dus zetten we het op een lopen. De laatste geul stond inmiddels al op 1.55 meter, dus nat zouden we sowieso worden. Een koude, maar ook verfrissende ervaring om op het einde van de tocht volledig door het water te waden. Achteraf bekende Herman dat dit ‘geintje’ ook vermeden had kunnen worden door 400 meter om te lopen. Maar hé, het hoort bij de beleving.

De finish: Ameland en de Noordzee
In de verte zagen we de uitkijkheuvel van Ameland al liggen, het einddoel van onze tocht. Eenmaal op het eiland liepen we nog een klein half uur door richting de Noordzeekant. De tractor die ons zou ophalen was nog onderweg, wat ons een onverwachte bonus gaf: een frisse duik in de golven van de Noordzee. Niets heerlijkers dan het wadzweet en de modder van je afspoelen in het zilte water. De meesten gingen er gewoon met kleding en al in. We waren toch al nat.

Praktische tips voor jouw wadlooptocht:
Wil je zelf ook het wadlopen ervaren? Dan zijn een paar dingen goed om te weten:
-
Schoenen: Wadloopschoenen of oude sneakers die goed vastzitten zijn een must. All-stars doen het verrassend goed.
-
Zonnebrand: Ook als het bewolkt is, want op het wad verbrand je sneller dan je denkt.
-
Waterdichte tas: Voor droge kleding, telefoon en waardevolle spullen.
-
Eten en drinken: Neem voldoende water mee en makkelijk te eten snacks.
-
Droge kleding voor na afloop: Vooral handig als je nog terug moet reizen.
Elke wadlooptocht is anders. Dat maakt deze unieke ervaring keer op keer bijzonder. Of je nu komt voor de fysieke uitdaging, de weidse natuur, de rust of de verhalen van de gids: het wad laat zich nooit helemaal voorspellen. Maar één ding is zeker: je stapt er altijd rijker vanaf dan je erop ging.

Meer ontdekken over wadlopen? - Lees hier meer
-
Alles over wadlopen
-
Alle wadlooptochten