Zeven bijzondere uitwaaiplekken langs de Waddenkust

Je hebt het onlangs misschien voorbij zien komen: The Washington Post berichtte over het Nederlandse “fenomeen” uitwaaien. Of zoals de bekende Amerikaanse krant het zelf noemde: OUT-vwy-ehn. Aan ons Nederlanders hoef je dit natuurlijk niet te vertellen. Wij weten zelf dondersgoed dat uitwaaien ontzettend gezond is. Wáár we dit het beste kunnen doen, weten we alleen niet altijd. Daarom schotelen we jou een aantal bijzondere uitwaaiplekken voor. Zeven stuks langs de Waddenkust van Noord-Holland, Friesland en Groningen.


(ook handig voor Amerikaanse toeristen)

Robbenoordbos

In de Wieringermeerpolder in Noord-Holland vind je onze eerste tip om eens lekker uit te waaien: het Robbenoordbos. Het relatief jonge bos is een perfecte plek voor een mooie wandeling of fietstocht. Het feit dat het Robbenoordbos nog niet zo lang bestaat, wordt gesymboliseerd door het 'Gat in de Dijk' monument. Dit monument, dat tevens een uitkijkpunt is, herinnert ons aan het feit dat de IJsselmeerdijk in 1945 werd opgeblazen. Het Robbenoordbos ging daarbij verloren maar werd na de bevrijding opnieuw aangeplant.

Zwarte Haan

Het Friese Zwarte Haan is een kleine buurtschap in de gemeente Waadhoeke. De zeedijk, waarop het buurtschap is ontstaan, is aangelegd in 1715 en geeft je een verbluffend uitzicht over de Waddenzee. Het bankje ter nagedachtenis aan de lokale politica Anita Andriesen is een uitstekende plek om te genieten van de stilte en de wind door je haren te voelen. Neem ook vooral een kijkje bij het monument De Slikwerker óf drink een kop warme chocolademelk bij het restaurant De Zwarte Haan. 

Noordkaap

Er gaat niets boven Groningen. Letterlijk, in dit geval. De Noordkaap is het meeste noordelijke punt van de Nederlandse vaste wal. Kunstwerk 'De Hemelpoort' markeert de exacte plek. Deze populaire locatie mag dan ook niet ontbreken in dit lijstje. Vanaf hier kun je genieten van een schitterend uitzicht over het Wad én de Groningse Waddenkust.  

Kees Weverswadpost bij Holwerd

Vlakbij het Friese Holwerd vind je de Kees Weverswadpost. Een kleine vogelkijkhut in de kwelder, op de plek waar de lage kwelder overgaat in de zee. Deze vogelkijkhut is door Staatsbosbeheer geschonken aan de Waddenvereniging, ter ere van hun 50-jarig bestaan in 2015. Een ideale plek om lekker uit te waaien, te genieten van het uitzicht én om wadvogels als de scholekster of kluut te spotten. 

Waddenbelevingspunt bij Den Oever

Een uitzicht om niet te vergeten: het Waddenbelevingspunt in het Noord-Hollandse Den Oever. Aan de voet van de Afsluitdijk, is een fraaie uitkijktoren gebouwd. Vanaf deze toren heb je een uniek uitzicht over de Waddenzee. Je kijkt uit over natuurgebied 't Oeverse Schor en de Leidam. En het Waddenbelevingspunt is niet alleen ideaal om uit waaien; het is ook één van de donkerste plekken van Nederland. Kun je naast uitwaaien ook gelijk sterren tellen!

Noordpolderzijl

Heb je behoefte aan een prachtig weids uitzicht? Dan is het Groningse Noordpolderzijl dé plek voor jou. Aan de ene kant van de dijk kijk je uit over het Wad én de vissershaven, terwijl het dorpje Noordpolderzijl aan de andere kant te zien is. Behoefte aan drankje na het uitwaaien? Aan de voet van de zeedijk ligt ’t Zielhoes, een nostalgisch bruincafé in een voormalige sluiswachterswoning. 

Zuiderpier in Harlingen

Waar kan je in Nederland tegenwoordig nog uitwaaien én een walrus spotten? Op de Zuiderpier in Harlingen natuurlijk! Hoewel onze grote vriendin Freya inmiddels de Friese havenstad vaarwel heeft gezegd, kun je vanaf deze perfecte uitwaaiplek nog wel een walvis bekijken. Goed, het is één van de fonteinen van 11fountains maar toch! Draai je vooral ook om en geniet van een schitterend uitzicht over de Waddenzee. Bij helder weer zie je misschien nog wel twee bekende eilanden liggen. 

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.