Gerookte gans met pompoenchutney

Categorieën

Ingredienten

Voor de gans

2 ganzenborstfilets
peper en zout
1 eetlepel rookmot
rookoventje

Voor de pompoenchutney

1 kg. pompoen, geschild en in blokjes gesneden
4,5 dl. azijn
250 gr. uien, gesnipperd 
200 gr. rozijnen
2 à 3 eetl. gemberwortel, vers en geraspt
2 theel. chilipoeder of fijngehakte pepertjes
2 theel. kerriepoeder
3 kruidnagels, fijngestampt
20 gr. zout
350 gr. suiker (bij voorkeur ruwe rietsuiker)

Werkwijze voor de gans

Zet het rookoventje op laag vuur. Strooi het rookmot op de bodem en leg de ganzenfilets op het rooster. Sluit het oventje met het deksel en gaar en rook de ganzenborsten drie kwartier. 

De ganzenborsten kunnen uiteraard ook gebakken worden. Bestrooi ze dan met zout en peper en bak de ganzenborsten in boter om en om in 10 minuten bruin en gaar. Oudere ganzen zijn langzamer gaar.

Haal het vlees uit de pan en laat het nog even rusten afgedekt met aluminiumfolie.

Snijd het vlees in dunne plakjes en serveer met en pompoenchutney.


Werkwijze voor de pompoenchutney

Breng de pompoenen met de helft van de azijn aan de kook en laat het zachtjes pruttelen gedurende 30 minuten of tot de pompoen gaar is. Af en toe even omroeren om aanbranden te voorkomen.

Voeg daarna de andere ingrediënten toe. Laat dan nog 15 minuten op een laag vuur langzaam koken.

Doe de chutney in goed (met soda) schoongemaakte potjes, die met kokend water zijn omgespoeld (om de laatste sodaresten te verwijderen) en sluit ze af met een deksel. Laat de potjes afkoelen en zet ze donker weg, om de mooie kleur te bewaren.

 

Recepten van Annette van Ruitenburg, de Waal Texel-  Copyright ©2019 voor Visit Wadden

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.