Zeewierboter en zeewierbrood

Dit gerecht is heerlijk in combinatie met een salade, vis of oesters en kokkels.

Ingrediënten zeewierboter

250 gram boter 
25 gram zeewier, gespoeld en geblancheerd
versgemalen witte peper
schilletjes van een ½ citroen 

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en laat de boter draaien tot alles goed gemengd is. Maak een rol van de boter en laat het opstijven in de koelkast. Snijd er plakjes van. Voor het serveren de plakjes in even in ijswater leggen.

 

Ingrediënten Zeewierbrood

20 gram zeesla, vers of gedroogd
400 gram bloem 
3 deciliter water, houd hiervan 3 eetl. apart voor het weken v.d. wier
4 gram zout
10 gram droge gist of 20 g verse gist
10 gram suiker 
1 theelepel olie
 

Besprenkel de zeesla, nori of wakame, met 3 eetlepels water en laat ze wellen. Meng in een kom de bloem met het overgebleven water de gist, suiker, zout, zeewier en olie. Kneed alles tot een deeg en laat het afgedekt op een warme plek rijzen. Verhit de oven tot 220 °C. Vorm een brood van het deeg, doe het in een bakvorm en laat het nog 15 minuten staan. Schakel de oventemperatuur terug naar 200 °C en bak het brood in 50 minuten gaar en lichtbruin. Haal het eruit en laat het op een rooster afkoelen.

 

Recepten van Annette van Ruitenburg, de Waal Texel-  Copyright ©2019 voor Visit Wadden 

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.