De Vliehors Expres

Vlieland - De Vliehors Expres is niet zomaar een ritje over het strand… Laat dat maar aan ondernemer Aant van der Veen over. “Voor de Vliehors Expres stap je in een speciale legerwagen die zelfs door de meest onbegaanbare terreinen nog vooruit komt.”

Normaal gesproken stappen zo’n 50 man in deze oude legerwagen, maar de corona-maatregelen hebben dat aantal teruggeschroefd naar 30. Desondanks is het ‘aan boord’ van de Vliehors Expres bijzonder gezellig. Opstappen doe je bij het Badhuys, op het Noordzeestrand van Vlieland. Met mooi weer kan het dak van de enorme bolide open. “Eigenlijk rijden we dan gewoon in een gigantische cabrio”, aldus Aant.

De “cabrio” is een oude legerwagen uit 1990. Deze bolide stond in een Duitse bunker, te wachten om gebruikt te worden, maar werd na twintig jaar weer afgeschreven. Toen wist de Vliehors Expres de wagen te bemachtigen, om hem om te bouwen tot een uitstekende all-terrain safari-auto met plek voor 50 man. Voorin zul je Aant aantreffen, achterin de trouwe accordeonspeler en verteller van het eerste uur: de bijna 80-jarige Wouter. Hij praat de tocht aan elkaar en weet je onderweg te vermaken met hits (en vergeten liedjes) op zijn oer-hollandse instrument.

De twee uur durende tocht trekt eerst richting het militaire oefenterrein, de Vliehors. Ook wel bekend als de Sahara van het Noorden. Kilometers strand, duin en gras strekken zich uit. Maar waar je normaal gesproken kloeten en grutto’s zou spotten, zie je hier van maandag tot en met vrijdag vooral spectaculaire straaljagers vliegen. Een kilometer bij de Vliehors Expres vandaan schieten ze al vliegend op de doelen die in het gebied neergezet zijn. Een waanzinnig gezicht, dat je nooit meer zult vergeten. Over de veiligheid hoef je je overigens geen zorgen te maken. Aant: “We hebben doorlopend contact met de vliegleiding, en zijn als enige bevoegd doordeweeks  dit terrein te betreden. Er is een goede verstandhouding tussen ons en de luchtmacht.” 

Na een ongetwijfeld indrukwekkende beleving op het strand, rijdt de Expres door naar het uiterste puntje van het eiland. Vanaf hier kun je op anderhalf kilometer afstand Texel zien liggen. “Met mooi weer kun je gewoon zwaaien naar alle badgasten aan de overkant”, vertelt Aant. Verderop zie je een zandplaat, met hierop de grootste zeehondenkolonie van Vlieland. “De zeehonden scheren hier door het water. Je kunt ze mooi zien jagen en soms komen ze even kijken wat we komen doen”, legt Aant uit. Camera’s in de aanslag dus. Kijk hier ook even achter de wagen, om te lezen wat de wielen van de wagen in het zand hebben geschreven. De mensen van de Vliehors Expres snijden zelf deze gedichten in de extra dikke, gladde banden, waardoor tijdens het rijden vier gedichten in het zand worden gestempeld.. Gaaf toch? 

Gebruiken bij blog Vliehors Expres

De tocht vervolgt daarna richting het bekende Drenkelingenhuisje, waar je de mooiste foto’s kunt schieten. Hier heeft Vliehors Expres een juttersmuseum opgericht rondom een jutschutting. Bijzonderste item? “Alles is bijzonder natuurlijk, maar we vinden wel opvallend vaak kunstgebitten. Die spugen mensen natuurlijk uit wanneer ze zeeziek zijn…” 

Mocht je het geluk hebben om een avondrit te maken, dan sluit je bij het Drenkelingenhuisje af bij een kampvuur, waar de lokale troubadour Sjoerd je toezingt, of waar je luistert naar sterke juttersverhalen en muziek van het Vlielandse gezelschap Drijfhout. In het midden van het kampvuur staat een grote ton hete chocolademelk om je beker mee te vullen, dus kou zul je niet vatten. Vergeet op de terugweg overigens niet om naar boven te kijken. In het donker is de sterrenhemel ongeveer even mooi als de indrukwekkende dagtocht over het strand… 

Boek je Vliehors Expres!

Bekijk ook eens

  • Alles over Vlieland

  • Groene Bucketlist

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.