Mooiste dorp van Nederland

Winsum is door de ANWB uitgeroepen tot het allermooiste dorp van Nederland. Het prachtige dorp ligt tussen de stad Groningen en het wad. Volgens de jury is het een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad. Daar hebben ze gelijk in, want in Winsum is van alles te beleven.

Ontdek Winsum

De kleine straatjes van het dorp zijn ideaal om in rond te dwalen. Steeds ontdek je weer iets nieuws. In de Middeleeuwen was het dorp een welvarende handelsplaats. Het had een open verbinding naar zee, een eigen markt en muntrecht. De sporen van deze rijke historie vind je er nog steeds terug. Stap binnen in een van de twee kerken van het dorp of bezoek een van de twee molens. Dwars door de straatjes kronkelt het water van het Winsumerdiep. Steek het bruggetje over en geniet van het uitzicht. Of stap in een bootje en bekijk Winsum van een hele andere kant. Het gemoedelijke dorpsleven wordt in Winsum gecombineerd met een 'stads' winkelaanbod en een aantal uitstekende plekken om te genieten van een hapje of een drankje. Neem bijvoorbeeld plaats bij De Gouden Karper, een van de oudste herbergen in Nederland. 

Meer lezen

Ook het bezoeken waard

Ook buiten Winsum is er veel te zien aan de waddenkust van Groningen. In de omgeving van Winsum zijn er ontzettend veel mooie wandel- en fietsroutes. Volg de oevers van het Winsumerdiep of laat je overvaren met het Reitdiepveer. Wat je ook kiest, er is altijd genoeg te zien. Op zoek naar meer inspiratie? Ook deze plekken in Groningen zijn zeker een bezoekje waard. 

Zoutkamp

Ooit was Zoutkamp de ‘gateway’ naar Groningen. Voor schepen was de doorgang via de Lauwerszee de enige route vanaf zee om in de stad Groningen te komen. Tot 1960 was Zoutkamp een belangrijk vissersdorp, maar toen de Lauwerszee werd afgesloten verloor het dorp deze positie. Wie Zoutkamp bezoekt zal zien dat het dorp nog steeds de uitstraling heeft van een ouderwets vissersdorp. Loopt langs de gekleurde vissershuisjes, de monumentale sluizen en de oude binnenhaven. Zoutkamp is de perfecte plek om een visje te eten. Of breng een bezoekje aan het Visserijmuseum

Meer lezen

Niehove

De soberheid van de Groningse wierdendorpen is nergens nog zo sterk voelbaar als in Niehove. Wandel over de smalle kerkenpaden en bekijk de huisjes van rood baksteen die hier eeuwen geleden ook al stonden. De kerk staat in het midden van de dorp, bovenop de wierde. Tot de 16de eeuw wad dit het enige gebouw van steen in het dorp. Tegenwoordig zit er een bezoekerscentrum in de kerk. 

Meer lezen

Appingedam

Appingedam is naast de stad Groningen de enige plaats in de provincie met middeleeuwse stadsrechten. De rijkdom uit de tijd dat Appingedam een belangrijk handelscentrum was is nog overal zichtbaar. Bezoek de Nicolaikerk, de oude rechtbank of het Raadhuis en loop van bruggetje naar bruggetje om de rijkdom van vroeger op je in te laten werken. Meer van deze rijkdom en historie bekijk je in Museum Stad Appingedam en in de Groninger Zilverkamer, waar je een grote collectie Gronings zilver ziet. Ook bijzonder zijn de hangende keukens. Wat doe je als je meer woonruimte wilt, maar je huis ingeklemd staat tussen bebouwing en het water? Simpel, dan bouw je een deel gewoon boven het water. 

Meer lezen

Noordpolderzijl

In het uiterste noorden van het vasteland van Groningen ligt Noordpolderzijl. Een buurtschap met ht kleinste open zeehaventje van Nederland. Ervaar de rust en de ruimte en ontsnap uit de drukte van alle dag. In de buurt van Noordpolderzijl kun je heerlijk over de dijk wandelen. Geniet van de wijdse uitzichten over het wad. In de verte zie je de waddeneilanden Schiermonnikoog, Rottumeroog, Rottumerplaat en het Duitse Borkum. 

Meer lezen

Ezinge

Zoek online op ‘wierde’ en je krijgt als eerste de iconische wierde van Ezinge te zien. Archeoloog A.E. van Giffen toonde aan dat de plek al eeuwen wordt bewoond. Op de rand van de wierde staat een Romaanse zaalkerk met een vrijstaande toren. Wil je meer weten over de wierden? Dan ben je in Ezinge op de juiste plek. Hier staat namelijk Museum Wierdenland. Plof na je bezoek aan het museum neer bij het nostalgische café­restaurant De Brug, waar ze veel producten uit eigen streek en tuin gebruiken. 

Meer lezen

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.