Voormalig klooster Weerd

Morra

Ongeveer 1500 meter ten zuiden van het dorpje Morra ligt het terrein, waarop een klooster van vrouwen van de Praemonstratenser orde gestaan heeft. In 1569 plunderden de Watergeuzen dit klooster en staken het in brand.

Geen provincie binnen Nederland is zo gevormd door kloosters als Friesland. Er is ook geen provincie waar er zo weinig van de kloostergeschiedenis overgebleven is... Dat geld ook voor klooster Weert, gelegen op 1500 meter ten zuiden van het plaatsje Morra in het Noordoosten van Friesland.

In een bocht van de Zuider Ee zie je op een heuveltje in het land een boerderij en wat verspreid staande huizen staan. Dit is de plek van het vroegere nonnenklooster Weerd, dat onder het belangrijke Bonifatiusklooster in Dokkum viel. In de archieven wordt het ook wel Templum Domini (Tempel van de Heer) of Silva St. Mariae (Woud van de Heilige Maria) genoemd. Door giften en erfenissen kreeg Weerd heel wat bezittingen in de omgeving.

Tijdens de zestiende-eeuwse kerkstrijd van protestanten en katholieken vielen in 1569 de Watergeuzen dit kustgebied binnen, die het klooster plunderden en in brand staken. Van Weerd rest nu niets meer dan een verhoging in het landschap. Je kunt een ommetje om het voormalig kloosterterrein maken. 

Deze gewijde plek ligt aan de route 'Rondje 3' van de pelgrimsroute Bonifatius Kloosterpad. 

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Voormalig klooster Weerd

Kleasterwei
9135 Morra
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.