Groot Kabel

Kollumerpomp

Groot Kabel is een biologisch bedrijf die melkschapen houdt. De melk verwerkt het bedrijf tot verschillende soorten Zeedijkster schapenkaas.

Groot Kabel is een biologisch bedrijf die melkschapen houdt. De melk verwerkt het bedrijf tot verschillende soorten Zeedijkster schapenkaas.

Het Friese melkschaap
Ze hebben er bewust voor gekozen om te werken met het Friese melkschaap. Het melkschaap is al heel oud. Vermoedelijk stamt het ras uit de tijd van de Oost Indische Compagnie. Het is zeer aannemelijk dat het ras is voortgekomen uit kruisingen en door teelt en selectie. Het is bekend dat reeds in de 16e eeuw werd gesproken over melkschapen en schapenkaas. Het Friese melkschaap is een geheel wit, vrij groot, gerekt en evenredig gebouwd schaap van het uitgesproken melktype met een lange kale onbewolde staart. Het kenmerkt zich door een goede vruchtbaarheid en rijke melkgift.

De schapenkaas
Biologische schapenkaasboerderij Groot Kabel verwerkt de melk tot verschillende soorten schapenkaas. Naast naturel maken ze ook kaas met verschillende soorten kruiden, zoals bieslook, fenegriek (kruid met een notensmaak), honingklaver, Italiaanse kruiden en Griekse kruiden. De grootte van de kazen varieert van 350 gram tot 5 kilo. Schapenkaas is rijk aan vitamine A, B en C en heeft hiervan veel hogere gehalten dan koeien- en geitenkaas. Vooral vitamine B13 (Orootzuur) is uniek.

Excursies
Het is mogelijk om bij Groot Kabel een excursie op maat te doen. Voor basisschoolgroepen is er bijvoorbeeld het ‘schapenpad’ waarbij de allerjongsten spelenderwijs de kaasboerderij leren kennen. Daarnaast is het mogelijk om met verenigingen, scholen van het beroepsonderwijs of bedrijven een excursie te volgen. Een vast onderdeel van elke excursie is uiteraard het proeven van de kaas! 

Voor meer informatie, kosten en openingstijden kijk eens op de website van Groot Kabel of neem contact met ze op.

(Bron: Eetbaar Fryslân)

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Groot Kabel

Groot Kabel
Foyingaweg 57
9293 LR Kollumerpomp
Plan je route

vanaf jouw locatie

Ga naar de website


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.