Gasfitterswoning - Hoefje 2

NIEUWE NIEDORP

De gasfitterswoning uit 1913 maakte onderdeel uit van de gasfabriek van gemeente Niedorp en Winkel en is een tastbare herinnering in het straatbeeld.

De gasfitterswoning is in 1913 gebouwd het naastgelegen gemeenschappelijke gasbedrijf van gemeenten Winkel en Niedorp. Gasfitter is de benaming voor een vakman die de gasleidingen aanlegt en onderhoud.

Het gemeenschappelijke gasbedrijf van de gemeenten Winkel en Nieuwe Niedorp werd bij raadsbesluit van 5 juni 1912 opgericht.

Uit archieven blijkt dat in 1933 een condensor (recht op het zuiveringshuis) ten behoeve van gaszuivering op het terrein van de gasfabriek werd geplaatst. De directeur van de gasfabriek, Y. Meijer, staat geheel rechts op de foto. Daarnaast van links naar rechts: C. Deinum, C. Koster, Aafje Korver en Eefje Meijer (het dochtertje van de directeur).

Aangezien de fabriek in de daaropvolgende jaren niet de verwachte voordelen opbracht, vond de overdracht aan de gemeente Alkmaar plaats. Dat gebeurde op raadsbesluit van 27 augustus 1937 en een acte van rectificatie op 12 december 1938.

Ter voorbereiding op deze overdracht werd er in de gemeenteraden van Winkel en Nieuwe Niedorp in 1937 al besluit genomen over een wachtgeldregeling. Deze regeling zorgde ervoor dat het personeel van de gemeenschappelijke gasfabriek bij een eervol ontslag op wachtgeld kon rekenen. Het geld was bedoeld om de periode te overlappen in een zoektocht naar een nieuwe baan. In de archiefstukken worden de functies als volgt omschreven: fitter, stoker, terreinwerker, meteropnemer-incasseerder en klerk. Het bedrag werd bepaald aan de hand van de diensttijd en of hij de kostwinner was van een gezin.

Met de komst van het aardgas waren de gashouders overbodig geworden. Deze werden in 1968 gesloopt. In de jaren daarna volgde de afbraak van de stokerij en directeurswoning met kantoor.

In 1974/1975 werden op het terrein van de voormalige gasfabriek een 20-tal woningen gebouwd. De gasfitterswoning is als enige bewaard gebleven en is een tastbare herinnering aan de gasfabriek in Nieuwe Niedorp.

Het gebouw heeft geen monumentale status.

Bronnen - Archief gemeente Hollands Kroon - Regionaal Archief Alkmaar: www.regionaalarchiefalkmaar.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Gasfitterswoning - Hoefje 2

Hoefje 2
1733 AC NIEUWE NIEDORP
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.