Schapenbedrijf De Waddel

Den Burg

Ons schapenbedrijf is gelegen in het oeroude Hoge-Berggebied op Texel. Wij werken hier met respect voor mens, dier en omgeving. Onze kudde bestaat uit 500 ooien.

Schapenbedrijf De Waddel ligt midden in het oeroude icoonlandschap de Hoge Berg. Tussen de tuinwallen, en rondom de schapenboeten en kolken lopen al eeuwen schapen. De Waddel is een echt familiebedrijf, waar ook stagiaires, vrijwilligers en mensen met een zorg- of hulpvraag welkom zijn. Schapenboer Jan-Willem Bakker is stapelgek op zijn schapen. Het zit hem dan ook in het bloed: al acht generaties lang zijn de Bakkers schapenboeren. Op De Waddel boert Jan-Willem natuur-inclusief en zoveel mogelijk circulair: hij draagt bij aan een duurzaam en veerkrachtig ecosysteem en benut eigen en andere lokale reststromen. De wei, die overblijft bij het kaasmaken, gaat naar het varken en de (Texelse) haver en erwten die niet voor menselijke consumptie gaan, voert Jan-Willem aan de schapen. Hij werkt met aandacht en respect voor mens, dier, natuur, bodem en omgeving. De schapen lopen het hele jaar buiten, en de lammeren groeien op bij hun moeders. De Bakkers strooien geen kunstmest en gebruiken veel natuurlijke geneesmiddelen. Weidevogels krijgen alle ruimte om te broeden op het kruidenrijke grasland. Gedeeltes van percelen worden pas laat begraasd zodat de jonge vogels een schuilplek hebben. Jan-Willem onderhoudt niet alleen het landschap maar ook de eendenkooi uit begin 1600 die tegenover de boerderij ligt. Daar groeit ook het fruit waar de familie jam van maakt. Van mei tot oktober wordt een deel van de schapen gemolken. Van de melk maakt familie Bakker traditionele, rauwmelkse schapenkaas. De Waddel is aangesloten bij Slow Food, een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. In de boerderijwinkel en 24-uurs automaat is kaas, lamsvlees, jam en mosterd te koop. Bekijk de website van De Waddel voor meer informatie en een overzicht van de activiteiten die de familie organiseert. Als je bij wilt dragen aan de instandhouding van het unieke landschap met schapen, kun je ook vriend worden van De Waddel.

Van de schapenmelk wordt in het seizoen ook schapenmelkijs gemaakt onder de naam EMMIES IJS in de smaken duindoorn, vanille en aardbei. IJsmaker is Emmie Monster, het ijs is op de Waddel te koop en verder op diverse locaties. Op deze locatie start de sprokkeltocht en knapzaktocht, die ook in de inspiratie kaart is opgenomen.

Afstand tot jouw locatie:

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.