Monument Lockheed Hudson

Exmorra

In de nacht van 6 juli 1944 was de Lockheed Hudson van haar basis Gibraltar Farm, Tempsford met vier geheime agenten onderweg naar de Appelsche Heide bij Nijkerk. Een Duitse nachtjager onderschepte het toestel en hierdoor crashte het in het IJsselmeer.

In de nacht van 5 op 6 juli 1944 was de Lockheed Hudson van het 161 Squadron van haar basis Gibraltar Farm, Tempsford met vier geheime agenten onderweg naar droppingzone Appelsche Heide bij Nijkerk. Een Duitse nachtjager onderschepte het toestel en hierdoor crashte het in het IJsselmeer. 

De Lockheed Hudson startte haar missie onder de codenaam 'Fives 1' om 23:50 uur. Het toestel vloog op een hoogte van ca. 15 meter over de Noordzee en bereikte kort hierna de Nederlandse Waddenzee.  Om onduidelijke redenen won het toestel plotseling hoogte en werd het van onderaf beschoten door een Duitse Messerschmitt Bf 110 die om 01:00 uur na een alarmoproep vanaf Fliegerhorst Leeuwarden was opgestegen. 

Het toestel crashte in het IJsselmeer bij de Afsluitdijk, ongeveer drie kilometer ten zuidwesten van Kornwerderzand. Geen van de inzittenden overleefde de crash. In Exmorra is een propeller geplaatst ter herinnering aan deze fatale nacht in 1944. In 2020 heeft het Kazemattenmuseum de medailles gekocht van de piloot Flight Lieutenant John Menzies. Deze medailles zijn nu te zien in kazemat 6. 

Deze locatie is onder andere onderdeel van de fietsroute ‘Meidagen 1940’ en ‘Stelling Kornwerderzand’ in het kader van het thema Strijd om de Wadden

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Monument Lockheed Hudson

Dorpsstraat 5127
8759 LC Exmorra
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.