Natuurcentrum Ameland

Ambassadeur Waddenzee Werelderfgoed Ambassadeur Waddenzee Werelderfgoed

Nes

In het Natuurcentrum Ameland maak je op spectaculaire wijze kennis met de natuur en de fascinerende natuurlijke processen op en rond het Waddeneiland.

In het Natuurcentrum Ameland ga je op spectaculaire wijze op reis door de Amelander natuur. De landschapszaal biedt hiervoor op interactieve en speelse wijze alle mogelijkheden. In het watertheater betreed je de fascinerende onderwaterwereld, hier worden middels kleine aquaria het onderwaterleven getoond en kan je wegdromen bij het schitterende grote Noordzeeaquarium met een diversiteit aan leven. Op de eerste verdieping kom je in de waterzaal van alles te weten over onder andere zeehonden, bruinvissen en potvissen. Maar ook de vissen in de bassins trekken graag uw aandacht. Wie met de lift naar het uitzichtplateau bovenin de toren van het Natuurcentrum gaat, ervaart hier de uitgestrektheid van het Wadden- en Noordzeegebied.

Het Natuurcentrum beschikt over een goed uitgeruste practicumzaal. Hier worden voor groepen Waterlabs en Energielabs verzorgd. Ook kunnen bezoekers hier ronddwalen en op ontdekkingstocht gaan.
Daarnaast worden in het grote Noordzee aquarium  op vaste dagen en tijden de vissen gevoerd waarbij deskundige uitleg wordt gegeven. Een waar spektakel!

Water- en energie lab
Het water- en energie lab laat kinderen op jonge leeftijd kennismaken met natuurkundige en scheikundige verschijnselen. Op laagdrempelig niveau experimenteren kinderen zelf met de krachten en druk van water, lucht en zwaartekracht, maar ook het opwekken van statische energie. Er is zelfs een miniatuur offshore windturbine waarvoor de kinderen zelf de rotor bladen gaan ontwikkelen en energiestromen kunnen meten! Het lab duurt ongeveer 1,5 uur. Eerst wordt een presentatie gegeven om kennis van deelnemers te peilen en te prikkelen, waarna de proefjes één voor één onder begeleiding van een gids worden uitgevoerd. 

Blote voeten pad Ameland
Bij het Natuurcentrum is een blote voeten pad aangelegd, een belevingsroute met diverse ondergronden en uitdagingen die maken dat je Ameland op heel bijzondere wijze kunt ervaren.
Het blote voeten pad is apart te lopen en  in combinatie met een bezoek aan het Natuurcentrum.

Honden zijn kort aangelijnd toegestaan, met uitzondering van het Blote voetenpad.

Duurzame ondernemer

Bij Natuurcentrum Ameland staat duurzaamheid hoog in het vaandel!

 • Biodiversiteit versterken

  Via excursies versterken we de band tussen bezoekers en bewoners van Ameland met natuur aanzienlijk. Het buitenterrein rondom het Natuurcentrum wordt in november 2023 aanzienlijk groener gemaakt en klimaatadaptief ingericht.

 • Duurzaam gebruik van water

  Middels exposities maken we bezoekers en bewoners van Ameland bewust over de drinkwatervoorziening op Ameland en hoe hiermee om te gaan.

 • Duurzame energiebronnen

  Het Natuurcentrum is momenteel fors aan het verduurzamen met zonnepanelen en op termijn wellicht een kleinschalige windturbine

 • Gebruik van materialen

  Gebruikte materialen hebben altijd betrekking op de bouw van nieuwe exposities of materialen voor de technische dienst. Deze materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt.

 • Geld als middel voor creatie sociale en ecologische waarde

  Eigen middelen van het Natuurcentrum worden ingezet voor nieuwe exposities, activiteiten en educatieve programma's m.b.t. natuur, milieu en klimaat.

 • Versterken van maatschappij en cultuur

  Dit heeft voornamelijk betrekking op vaste medewerkers, gidsen en baliemedewerkers, wie allen inspraak hebben op activiteiten van het Natuurcentrum. Ook is er voldoende ruimte voor opleidingen (gebarentaal e.d.)

Lees meer over duurzaam reizen
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Natuurcentrum Ameland

Strandweg 38
9163 GN Nes
Plan je route

vanaf jouw locatie

Reserveer online


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.