Gemaal Lely

WIERINGERWERF

Gemaal Lely is gebouwd in 1928-1929 en werd gebruikt bij de drooglegging van de Wieringermeer. Het gemaal is nog steeds in gebruik.

Gemaal Lely is gebouwd in 1928-1929 naar ontwerp van ir. D. Roosenburg door Hillen & Roosen en Trio betonbouw. De elektromotoren en pompen werden geleverd door Werkspoor Amsterdam in samenwerking met N.V. Elektrotechnische Industrie, voorheen W. Smit te Slikkerveer.

Het gemaal sluit in architectuur aan bij de Nieuwe Zakelijkheid door de blokvormige witte betonnen bouwvolumes. Daarnaast zijn er andere, meer monumentale invloeden verwerkt zoals blijkt uit de symmetrie en ritmering van de gevels, uit de detaillering van de vensters en de ornamenten tussen penanten en muurvlakken.

Het exterieur is grotendeels gaaf. In 1981 verdwenen de hoogspanningsleidingen aan de zuidzijde. Het interieur onderging wijzigingen. Zo werd in 1988 de bemalingsinstallatie veranderd. Hierbij werden de elektromotoren vervangen door moderne ASEA-motoren en werden de schakel- en transformatorruimtes ontruimd. In verband hiermee veranderde ook de aan de machines aangepaste siertegelvloer in de machinehal.

Het gemaal is vernoemd naar ingenieur Cornelis Lely, de initiatiefnemer van de Zuiderzeewerken.

Gemaal Lely is beschermd met de status van rijksmonument.

Bronnen Monumentenregister via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Gemaal Lely

Zuiderdijkweg 22
1771 SH WIERINGERWERF
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.