Villa Zuiderzeewerken - Gemeenelandsweg 12

HIPPOLYTUSHOEF

De vrijstaande villa is gebouwd in 1928 voor een lid van de directie van de Zuiderzeewerken.

De villa is gebouwd voor de huisvesting van een lid van de directie van de Zuiderzeewerken en werd gebouwd in 1928 voor de heer De Neef. Vermoedelijk naar ontwerp van prof. ir. H.T. Zwiers. Ten zuidwesten van de villa ligt een dubbele garage, die bij deze villa en bij de zuidwestelijk gelegen tweede directievilla (Gemeenelandsweg 8) hoort.

Omschrijving villa nummer 12 Op vrijwel rechthoekig grondplan gebouwde villa, met een erker aan de voorzijde en een uitbouw aan de achterzijde. De villa bestaat uit twee bouwlagen onder een samengesteld rieten schilddak met overstek. In het dak zijn verschillende dakkapellen met glooiende killen aangebracht. De topgevels en een deel van de gevels van de tweede bouwlaag zijn voorzien van beschot. De voorgevel heeft een getrapt grondplan: Het linkerdeel heeft op de begane grond een erker op trapeziumvormig grondplan, met aan drie zijden vensters. Op de eerste verdieping bevindt zich een vensterreeks met vijf ramen. Aan weerszijden van deze vensterreeks is de gevel voorzien van horizontaal beschot. Het rechterdeel van de voorgevel is het meest terugleggende en bevat de voordeur onder een verlengd dakschild.

Waardering De panden zijn algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in het kader van de Zuiderzeewerken gebouwde directievilla`s.

Bronnen Monumentenregister via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl Historische Vereniging Wieringen via www.historischwieringen.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Villa Zuiderzeewerken - Gemeenelandsweg 12

Gemeenelandsweg 12
1777NN HIPPOLYTUSHOEF
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.