Titus Brandsma monument

Bolsward

Pater Titus Brandsma, priester en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, stierf in 1942 in concentratiekamp Dachau, omdat hij katholieke dagbladen aanzette geen nazipropaganda te publiceren.

Pater Titus Brandsma, priester en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, stierf in 1942 in concentratiekamp Dachau, omdat hij katholieke dagbladen aanzette geen nazipropaganda te publiceren.

Titus Brandsma werd in 1891 geboren in het gehucht Ugoclooster bij Bolsward. In 1898 trede hij in bij de karmelieten. Bij de oprichting van de Katholieke Universiteit Nijmegen werd Titus Brandsma tot hoogleraar benoemd. Van 1932 tot 1933 werd hij zelfs rector magnificus.

Brandsma ziet al voor de oorlog het gevaar van de nazi´s en waarschuwt in talloze artikelen voor het nazisme en ageert tegen de Jodenhaat en rassenwaan van de nazi´s. Ook tijdens lezingen en colleges steekt hij zijn afschuw over de nazi's niet onder stoelen of banken. In december 1941 werd aan de Nederlandse media de eis gesteld dat elke advertentie van de NSB opgenomen moest worden. Brandsma - als geestelijk adviseur van de Rooms Katholieke Journalisten Vereeniging - riep krantenredacties van de katholieke pers op zich te verzetten. Hij werd verraden en op 19 januari 1942 gearresteerd.

Op 19 juli kwam Brandsma aan in concentratiekamp Dachau, daar nam zijn gezondheid zienderogen af en hij beland al snel in het kampziekenhuis. In de middag van 26 juli 1942 maakte een kamparts van Dachau met een dodelijke injectie een eind aan het leven van Titus Brandsma, hij is 61 jaar geworden.

Brandsma kreeg postuum het Verzetskruis en is in katholieke kring onderwerp van verering. In 1985 verklaarde paus Johannes Paulus II hem zalig en eind 2005 werd Brandsma door de bevolking van Nijmegen uitgeroepen tot de Grootste Nijmegenaar aller tijden. Op 15 mei 2022 is hij heilig verklaard door Paus Franciscus. 

Kijk voor meer info op www.detiid.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Titus Brandsma monument

Prof. Dr. Titus Brandsmalaan 1
8701 AS Bolsward
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.