Menkemaborg- en borgtuin

Uithuizen

De Menkemaborg dateert uit de 14de eeuw. Omstreeks 1700 lieten de toenmalige bewoners, familie Alberda, kunstenaars het interieur verfraaien met imposante schoorsteenmantels van barok houtsnijwerk en schilderijen met mythologische voorstellingen.

De Menkemaborg dateert uit de 14de eeuw. Omstreeks 1700 lieten de toenmalige bewoners, familie Alberda, kunstenaars het interieur verfraaien met imposante schoorsteenmantels van barok houtsnijwerk en schilderijen met mythologische voorstellingen. De borg is ingericht met meubels, zilver, porselein, koperwerk en portretten uit de 17de en 18de eeuw. Als bezoeker waan je je even in de tijd van de rijke Groninger adel.

De tuinen
Tussen de beide grachten liggen de tuinen van de Menkemaborg. Aan de westkant van de borg ligt een besloten lusthof met tuinhuis, poorten en 18de-eeuwse bloemen- en plantensoorten. Een heus wandelparadijs.

Aan de oostkant van de borg liggen de nutstuinen met een Fruithof waarin een grote diversiteit aan oude fruitrassen groeien, doorsneden door een fraaie perenberceau. In de keukentuin met rozentunnel, staan groenten- en kruidensoorten uit de 17e en 18e eeuw, waaronder artisjok en asperge. Het handgeschreven 18de-eeuwse familiekookboek herbergt een schat aan recepten voor zowel gebruik in de keuken als voor medicinale doeleinden. Het boek dient nog altijd als leidraad bij de aanplant van de tuin.

Prijsinformatie:
Vanaf € 2,50 (voor kinderen)
Afstand tot jouw locatie:

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.