Monumentale woning - Oude Streek 42

KOLHORN

Achter de Turfschuren aan de Benedenkolk staat deze karakteristieke monumentale woning.

De woning aan de Oude Streek is gelegen achter de oude zeedijk waarop nog steeds de karakteristieke Turfschuren staan. Der Oude Streek loopt van de voormalige ‘Wipbrug’ tot de ‘Schoolbrug’ lang het water van de Benedenkolk tot aan de Voorsloot.

De gevel is witgepleisterd en de nok van het zadeldak is evenwijdig aan de Benedenkolk. De zijgevel heeft een houten topbeschietingen in de kenmerkende kleur groen. De makelaar en windveren zijn sober.

Uit de archieven blijkt dat er in oktober 1956 een vergunning is verleend voor de bouw van een ‘closet en douche’ wat diende tot ‘verbetering der dorpshygiëne’. De wc en douche werden gerealiseerd in de werkplaats en konden bereikt worden via de bijkeuken. De werkplaats/schuur zoals destijds op tekening stond, bestaat niet meer.

In mei 1978 is er een vergunning verleend voor de verbouw van de woning. Uit de archiefstukken blijkt dat er advies is ingewonnen bij het Ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk, Rijksdienst voor Monumentenzorg. Hierbij is verplicht gesteld dat voor het buitenwerk de materialen qua kleur, afmetingen en kwaliteit in overeenstemming moeten zijn met het bestaande pand.

Bronnen Redengevende omschrijving van het monument via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl Archieven gemeente Hollands Kroon

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Monumentale woning - Oude Streek 42

Oude Streek 42
1767 CP KOLHORN
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.