Aviko Rixona

Warffum

Nu loop je de Westervalge weg op richting Aviko Rixona. Hier werd jarenlang een ander oer-Hollands product gemaakt: RAS© patat.

Nu loop je de Westervalge weg op richting Aviko Rixona. Hier werd jarenlang een ander oer-Hollands product gemaakt: RAS© patat.

In de jaren ’20 stichtten de gebroeders Willemsen hier een conservenfabriek waar ze groente droogden en vruchtendrank maakten. Na onenigheid gingen de broers uiteen en de fabriek groeide in de jaren daarna uit tot een groot aardappelverwerkingsbedrijf onder de naam Rixona.

Jarenlang werd hier naast granulaat voor verwerking in andere producten ook het product RAS© Patat gemaakt. Een gepatenteerd procedé waarbij aardappelmeel met water tot frietjes wordt geperst. Heb jij ze al eens gegeten?

In 1985 nam Aviko de fabriek over en sindsdien opereert de fabriek onder de naam Aviko Rixona. Op deze locatie maken ze nu voornamelijk granulaat, een proces waarbij ze van rauwe aardappel een aardappelmeel maken. Dit granulaat wordt voor verschillende producten gebruikt: van snacks zoals chips tot instant puree.

De route gaat nu verder achter de fabriek langs. Langs een mooi stuk natuur dat Aviko Rixona ooit voor de lokale bewoners heeft aangelegd.

(deze locatie hoort bij de wandelroute Foodwalk Tussen Den Andel en Warffum)

De route is mede mogelijk gemaakt door kruidenvakvrouw Jenny de Groot van Gaia Kruiden.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Aviko Rixona

Westervalge 82
9989 EE Warffum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Wil je meer weten over RAS© patat?


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.