Sint Jacobiparochie (Sint-Jabik)

Sint Jacobiparochie

Sint Jacobiparochie ontstond in 1505, toen Het Bildt door arbeiders uit onder meer Zuid-Holland, Zeeland en Friesland werd ingedijkt. Vooral bekend vanwege de Groate kerk als startpunt van de pelgrimsroute het Jabikspaad.

Sint Jacobiparochie ontstond in 1505, toen Het Bildt door arbeiders uit onder meer Zuid-Holland, Zeeland en Friesland werd ingedijkt. De kenmerkende en tevens langste straat van Nederland, de Oude Bildtdijk, loopt langs Sint Jacobiparochie.

Vele pelgrims vinden hun weg naar St. Jabik welke bekend is als startplaats van het Jabikspaad, dat eindigt in Spanje en waar Keizer Karel de Grote al van droomde.

Een blikvanger in het dorp is dan ook De Groate Kerk, deze staat bekend om zijn architectuur en is kenmerkend in Sint Jabik. De kerk is in 1844 gebouwd en ontworpen door  de bekende architect Romein. De Groate Kerk wordt intensief gebruikt als Cultureel Centrum, op z'n Bildts "Kultureel Sintrum", met vooral veel concerten. Ook is de kerk een refugio, je kunt dus in de kerk overnachten tijdens je pelgrimstocht.

Een andere blikvanger is de watertoren. Er staat eenzelfde in Akrum en wordt doorom ook wel de Twin Towers genoemd. 

Houd je van historische motoren en andere werktuigen? Dan is Het Meijer Motoren Museum een fantastische locatie om te bezoeken. Let op, het museum is alleen open op afspraak. Meer informatie www.meijermuseum.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Sint Jacobiparochie (Sint-Jabik)

Dorp
3332 AB
Sint Jacobiparochie
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.