Dijkmagazijn

WIERINGERWERF

Het dijkmagazijn is gebouwd voor de opslag van zandzakken en ander gereedschap voor het geval er (nood) werkzaamheden aan de dijk moesten worden uitgevoerd.

In de gemeente Hollands Kroon staan twee dijkmagazijnen op de Noorderdijk aan de rand van het IJsselmeer. Het zijn unieke objecten in een landschap dat gevormd is door actief watermanagement. De dijken langs het IJsselmeer vertellen het verhaal van de polder en de beschutting tegen het water. De dijkmagazijnen speelden hierin een belangrijke rol. Er werden zandzakken, schoppen, kruiwagens, emmers en ander gereedschap opgeslagen voor het geval er (nood) werkzaamheden aan de dijk moest worden uitgevoerd.

Tegenwoordig hebben de dijkmagazijnen geen functie meer. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is in 2020 op zoek gegaan naar een geschikte herbestemming van de dijkmagazijnen. Het plan van ‘Culture Matters’ is door de jury als winnende plan gekozen. Culture Matters gaat zich over in totaal 3 dijkmagazijnen aan de Noord-Hollandse IJsselmeerkust ontfermen en twee magazijnen restaureren en transformeren tot duurzame, zelfvoorzienende guesthouses en één (water)educatiehuis.

Bronnen - Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier via www.hhnk.nl - Culture Matters via www.dijk.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Dijkmagazijn

Noorderdijkweg 244
1771 WIERINGERWERF
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.