Voormalig visafslag Zoutkamp

Zoutkamp

Op de plek waar nu Gruno motorjachten zit, was vroeger de visafslag gevestigd. Het gebouw van de jachtwerf herbergt inwendig de vroegere afslag. Deze dateert van de beginjaren dertig.

Op de plek waar nu Gruno motorjachten zit, was vroeger de visafslag gevestigd. Het gebouw van de jachtwerf herbergt inwendig de vroegere afslag. Deze dateert van de beginjaren dertig, evenals een groot haventerrein dat werd aangelegd in het kader van de verbetering van Zoutkamp als vissershaven. Voorheen werd de vis afgeslagen bij het Korte Hoofd en op de Havendam. De visafslag werd in 1969 overbodig omdat alle visserijgerelateerde bedrijven naar Lauwersoog verhuisden. 

Sinds enkele jaren is er weer een garnalenafslag in Zoutkamp, aan het eind van de Reitdiepskade. Vlakbij de Jachtwerf lagen de gebouwen van de firma Brands. Deze begon omstreeks 1910 met de preparatie en het verven van opgevist zeemos, gebruikt voor corsages, hoedversiering en bloemstukjes. Hetzelfde deed men met magnoliabladeren, beuken- en eikenloof, onder meer bedoeld voor kransen, na te zijn gedroogd op de kade. 

Naast deze gebouwen, aan de linkerzijde, staat het “oude veerhuis”. Voor 1877, toen er nog geen vaste verbinding met Friesland was, voer van hier een veer naar de overzijde van het Reitdiep.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Voormalig visafslag Zoutkamp

Reitdiepskade 19
9974 PJ Zoutkamp
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.