Rustpunt Oan de Flappe

Blije

Rustpunt oan'e flappe is gelegen te Farebuorren in het terpenlandschap van noord oost Friesland. Het is gevestigd in een traditionele kophalsromp boerderij, die in het jaar 1774 is gebouwd. Na diverse agrarische activiteiten, zoals koeien melken en aardappelen...

Rustpunt oan'e flappe is gelegen te Farebuorren in het terpenlandschap van noord oost Friesland. Het is gevestigd in een traditionele kophalsromp boerderij, die in het jaar 1774 is gebouwd. Na diverse agrarische activiteiten, zoals koeien melken en aardappelen verbouwen is het bedrijf gestopt. Nu is de bestemming wonen en Annet Tjepkema heeft in de ''groppe'' haar eigen kapsalon gevestigd.

In het ''lyts huis'''zit een wapensteen verwerkt.  Deze schitterende gebeeldhouwde steen dateerd van 1588. Dus al ruim 400 jaar oud! De steen is tijdens de bouw in 1774 verwerkt in de boerderij. Daarvoor zat hij in de Monsma state in Blije verwerkt. Die werd rond dat jaartal afgebroken, om het stemrecht te mogen blijven behouden moest de steen weer geplaatst worden.

De naam Oane Flappe komt vanuit de vroegere benaming van de boerderij. In de volksmond werd deze boerderij '' Oane Flappe'' genoemd  (boerderij aan de flapbrug) Hier lag een flapbrug over de farebuorder vaart. De overgang over de vaart is er nog steeds. De flapbrug is vervangen door een vaste brug.

Als u vanuit rustpunt oane flappe in oostelijke richting kijkt, dan zijn daar vele vogels te spotten. Hier ligt een groot natuurreservaat van staatsbosbeheer. Hier broeden jaarlijks vele soorten weide vogels, waaronder de ljip (kievit) en de skries (grutto). Wanneer u goed om u heen kijkt is het zelfs mogelijk om diverse reeen te spotten.

Op een 5 minuten fietsen vanaf rustpunt oane flappe kunt u ook het informatiepaneel bezichtigen van de laatste vlucht Stirling W741. Het paneel geeft informatie over de bemanning en de laatste vlucht van deze Royal Air Force bommenwerper die in 1942 tijdens een geplande luchtaanval opEmden vroegtijdig neerstortte.  Alle acht bemanningsleden konden met de parachute aan de crash ontkomen. Wel werden ze allen gevangen genomen door de duitsers en opgesloten in verschillende krijgsgevangenkampen. Ondanks de zware leefomstandigheden overleefden zij alle 8 de oorlog.

Vanuit Rustpunt oan'e flappe bent u zo bij de hoogste terp van Nederland, genaamd Hogebeintum. Een prachtig uitzicht over de landerijen is vanaf daar te bezichtigen. Met mooi helder weer is de boot die naar Ameland vaart op de Waddenzee te zien! Ook is hier een bezoekerscentrum gevestigd met wisselende tentoonstellingen en diverse informatie over het ontstaan van de terp. Een aanrader in de omgeving!

Ook als u op doortocht bent naar de boot van Ameland, is rustpunt Oane Flappe zeker een aanrader om even bij te komen. Genieten van een bakje koffie en wat lekkers.

Tot ziens bij, Rustpunt Oane Flappe

Meer informatie over rustpunten in o.a. Friesland is te vinden op www.rustpunt.nu.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Rustpunt Oan de Flappe

Farebuorren 23
9171 MB Blije
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.