Palingvisserij en -rokerij Gaele Postma

Zoutkamp

Sinds de afsluiting van de Lauwerszee op 23 mei 1969 wordt er op het Lauwersmeer alleen nog duurzaam op paling gevist. In de zomer vooral op 'rode' aal, in de herfst wordt geprobeerd de geslachtsrijpe (schieraal) te vangen.

Sinds de afsluiting van de Lauwerszee op 23 mei 1969 wordt er op het Lauwersmeer alleen nog duurzaam op paling gevist. In de zomer vooral op 'rode' aal, in de herfst wordt geprobeerd de geslachtsrijpe (schieraal) te vangen. Deze trekt dan richting zee om te gaan paaien in de Sargassozee. Je ziet dan in de herfst langs de dijk bij Lauwersoog de fuiken staan. 

De palingvisserij die door Gaele Postma gedaan wordt, is het meest duurzame van alle soorten visserij. Hij vangt de paling hier in het Reitdiep, en vervolgens rookt en verkoopt hij ze aan het Reitdiep. Hij vist met beleid, nooit met te veel fuiken. Op het Lauwersmeer is vastgelegd met hoeveel fuiken er gevist mag worden. Geale koopt soms met collega’s glasaal in en zet deze dan uit op een stuk water waar hij denkt dat ze het beste groeien. Zo houden ze de visstand op peil.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Palingvisserij en -rokerij Gaele Postma

Reitdiepskade 16
9974 PJ Zoutkamp
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.