Kook Atelier op Oost - Texel

Oosterend – Texel

Bij het Kook Atelier op Texel staat lokale gastronomie centraal. Geïnspireerd op de seizoenen, wat Texel hen biedt met extra aandacht voor groenten. Het vlees, de vis, schelp en schaaldieren die zij serveren zijn duurzaam, verantwoord en van dichtbij.

Culinaire Wadden Weken

Wij doen mee aan de Culinaire Wadden Weken. Het menu vind je binnenkort op deze pagina.

In een authentieke Texelse stolpboerderij, op steenworp afstand vanaf de Waddenzee, is het intieme Boutique hotel met twaalf Green Key suites en restaurant gevestigd. Joram Timmerman, chef kok en Valerie Jongeneel zijn de eigenaren van deze bijzondere locatie waar je kunt eten, slapen en ontdekken. Omringd door een eetbare tuin met kruiden, bloemen en zilte moestuin ontdek je bij het échte Texel. Texelse ingrediënten van het land en van het Wad. Ontdek met het team van Oost het eiland en voel je een ‘local’. Van zilte wildpluk tot oesters rapen of een bijzondere wandeling. Gasten zullen hier de bewuste lokale gastronomie ontdekken, er is geen à la carte en in het menu is de basis vegetarisch met smakelijke toevoeging van vis, schelp en schaaldieren. Op verzoek is bij het hoofdgerecht de mogelijkheid om Texels lam of wild te kiezen.

Nordic & Botanical Cuisine
Ervaar het 'Served by Nature' gedachtegoed op Oost De keuken van het Kook Atelier heeft een inslag van kweken, fourageren en conserveren. Dit  zorgt voor een licht, fris en uitdagend menu, waarbij ze veel gebruik maken van van wildpluk, zilte groenten uit de tuin, vis, schelp en schaaldieren. Daarnaast serveren zij ook de door hun boer geteelde groentes, eetbare bloemen en (zilte)kruiden. Kortom: een menu waarin de natuur het hoogste én laatste woord heeft.   

Kweken, fourageren & conserveren
Ze verrassen je graag met een nieuwe eetbare wereld op Oost en in het Kook Atelier. Bij de eerste zonnestralen  vind je ze op het Wad, in de weilanden, het bos en de tuunwallen op Oost. De perfecte plek om te fourageren, oftewel wildpluk. Daarnaast hebben we samen met onze eigen teler en boer een zaai & oogstplan opgesteld. Het op biologische wijze kweken van bijzondere groenten, om zo het gehele jaar door verse groenten in ons menu te verwerken. In de winter conserveren we onze oogst; van fermenteren tot pekelen.   

Wijn & Botanical Arrangement
In hun restaurant vind je geen cola of sinas. Of de eeuwenoude bekende pinot grigio. Waarom? Omdat het simpelweg anders en dichterbij kan. Ze maken graag bijzondere pairings en serveren ook bio dynamische en natuurwijnen uit minder bekende gebieden. Daarnaast maken zij hun eigen kruiden infusies, kombucha of waterkefir.    

Van kop tot staart en graat
Bewust genieten is de basis van ons menu, gedefinieerd door contrasten in smaak en structuur. De gerechten geven niet alleen een invulling aan het van 'kop tot staart' principe, maar het menu gaat net een stapje verder; culinair genieten van 'kop tot graat'. Geniet van vis uit de rook of dry agedkast. Van fine dining tot ruwe ambacht.  

MICHELIN Gids NL 2021 - Dutch Cuisine - Green Key Goud

In dit uitdagende en bewogen jaar is er voor het Kook Atelier iets heel bijzonders gebeurd: ze hebben hun green key goud certificering behaald, stonden in de Lekker500, zijn Dutch Cuisine gecertificeerd en zijn voor het eerst vermeld in de MICHELINGids Nederland 2021: "Duurzaamheid voert de boventoon in deze authentieke stolpboerderij, die smaakvol is ingericht en twaalf prachtkamers telt. U ervaart er de zoete en zilte geneugten van het Wad. De eigen tuin en zelfpluk worden met een nordic filosofie vermengd met lokale vis en vlees. Hier proeft u de brute kracht van de Texelse natuur."

Duurzame ondernemer

Bij Kook Atelier op Oost - Texel staat duurzaamheid hoog in het vaandel!

 • Biodiversiteit versterken

  Wij maken gebruik van biologische afbreekbare schoonmaakmiddelen, daarnaast hebben we home made zeep. Ook hebben we eigen teelten, bijenkasten en eetbare bloemen in de tuin.

 • Duurzaam gebruik van water

  We hebben filters op de kranen en we geven met opgevangen regenwater de planten water.

 • Gebruik van materialen

  We maken zelf zeep en siropen van de kruiden en fruitskneusjes en de jampotjes worden cadeaubon verpakking.

 • Geld als middel voor creatie sociale en ecologische waarde

  Green Key Goud en the considerate collection van SLH in bezit.

 • Versterken gezondheid en welzijn

  We hebben een 4 daagse werkweek en we zijn veel buiten.

 • Versterken van maatschappij en cultuur

  We bieden lokale werkgelegenheid. Verder werken er mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bij ons. Daarnaast kopen we alles lokaal in.

Lees meer over duurzaam reizen
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Kook Atelier op Oost - Texel

Kook Atelier op Oost - Texel
Oost 76
1794 GN Oosterend – Texel
Plan je route

vanaf jouw locatie

Reserveren


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.