Groninger eierbal: UNESCO immaterieel erfgoed

Baflo

Een echte Groninger eierbal proeven? Grandcafe de Hoektegenover het voormalig stationsgebouw van Baflo heeft hem op de kaart. Deze eierbal kom je alleen in Groningen tegen...

Een echte Groninger eierbal proeven? Grandcafe de Hoek tegenover het voormalig stationsgebouw van Baflo heeft hem op de kaart. Deze eierbal kom je alleen in Groningen tegen. Voor het eerst dook ie op vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het is een gekookt ei omhuld in een stevig mengsel van ragout met daaromheen een laagje van paneermeel. Gefrituurd krijgt de eierbal een krokant laagje. Vele cafetaria’s, eetcafe’s of particulieren bereiden hem. Allemaal gemaakt volgens eigen vaak geheime receptuur doorgegeven van generatie op generatie. 

In de afgelopen 60 jaar is de eierbal Groninger traditie geworden en uitgegroeid tot lokale trots, zodat UNESCO hem heeft opgenomen in de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed. Zo bestaat er een heus eierbalfestival, is er een NK eierbal-eten, staat de grootste Groninger eierbal in het Guinness Book of Records en is er zelfs een ‘Genootschap Ambachtelijke Grunneger Aaierbal’ voor opgericht. Dus voor dat stukje erfgoed op je bord, moet je bij Grandcafe de Hoek zijn! Ook kun je er terecht voor een patatje tot een varkenshaasje. In het authentieke pand met overdekt terras is het heerlijk toeven in dit eetcafé.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Groninger eierbal: UNESCO immaterieel erfgoed

Stationsweg 1
9953 RG Baflo
Plan je route

vanaf jouw locatie

Meer informatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.