Wieringerboerderij Jan Lont

HIPPOLYTUSHOEF

De Wieringerboerderij is gebouwd in 1854. Jan Lont verzamelde allerlei voorwerpen uit het dagelijks leven. Vanaf 1991 is de boerderij te bezoeken als museum.

De rijksmonumentale Wieringerboerderij uit 1854 is gedekt met riet. Er was ruimte voor 6 koeien, een paard en enkele schapen. Het woonhuis is gedekt met de oud Hollandse dakpan. In de traditionele boerderij zijn interieurelementen bewaard gebleven zoals de bedsteden en een karakteristieke schouw maar ook de stal is nog als zodanig te herkennen.

De laatste bewoners van deze traditionele Wieringerboerderij zijn Jan Lont en broer Jaap Lont. Jarenlang verzamelde Jan alledaagse spullen om het cultureel erfgoed van Wieringen te bewaren. Veel Wieringers brachten gereedschappen of andere spullen naar Jan om de cultuurhistorische verzameling te vergroten. In 1991 is de boerderij voor 1 gulden verkocht aan de ‘Vereniging Museum Jan Lont’. Jan heeft tot zijn overlijden altijd in de museumboerderij gewoond.

In het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont waant u zich in de tijd toen Wieringen nog een eiland was. Het dagelijks leven van de eilandbewoners is hier bewaard gebleven. Van dagelijkse voorwerpen, tot landbouwwerktuigen en netten voor de visserij. Op het erf rond de boerderij is ook van alles te bekijken.

Bronnen Wieringer Eilandmuseum Jan Lont via www.museumjanlont.nl Historische Vereniging Wieringen via www.archiefhvw.nl Oneindig Noord-Holland via www.onh.nl Boerderijenstichting Noord-Holland via www.boerderijenstichting.nl/beeldbank Redengevende omschrijving van het monument via www.monumentenregister.cultureelerfgoed.nl

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Wieringerboerderij Jan Lont

Stroeerweg 39
1777 NE HIPPOLYTUSHOEF
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.