Gort: het verdwenen streekproduct van het Hogeland

Warffum

Aan de Juffer Marthastraat 41 legde de Warffumer Everhardus Offeringa in 1938 de basis voor het malen van gerst tot gort op het Hogeland. Een product dat vanuit Warffum de wereld veroverde. De jonge Everhardus leerde van zijn vader het vak van molenaar.

Aan de Juffer Marthastraat 41 legde de Warffumer Everhardus Offeringa in 1938 de basis voor het malen van gerst tot gort op het Hogeland. Een product dat vanuit Warffum de wereld veroverde. De jonge Everhardus leerde van zijn vader het vak van molenaar. Het pellen en malen van diverse granen zat hem snel in de vingers. Gort is gepelde gerst en Everhardus zag hier brood in. Na 15 jaar bij zijn vader op de molen gewerkt te hebben, spreidde hij zijn vleugels uit en huurde van voormalig garage Westerhof hier aan de Juffer Marthastraat 41 de zolder om een gortpellerij te beginnen. Hier begon hij met het pellen van gerst van boeren uit de omgeving. Hiervoor had hij een pelsteen met elektromotor gekocht. Hij deed nu ook de verkoop en ook daar had hij een neusje voor. Zijn gort ging al snel naar diverse kruideniers, groothandels en zuivelfabriekjes waar ze er karnemelksepap van maakten. 

In de jaren die volgden verhuisde de pellerij naar een groter pand in Warffum en kocht Everhardus op andere plekken in het dorp ruimtes voor een opslag en een kantoor. Ook nam hij molens uit Oosterwijtwerd, Middelstum en Wetsinge over om zijn gerst te malen. Tevens kreeg hij nu gerst van boeren uit het Oldambt, een andere streek in het oosten van Groningen.

Vanaf de jaren 60 kwam er een einde aan het gorttijdperk in Warffum. De familie Offeringa verhuisde naar de stad Groningen waar ruimte was voor verdere uitbreiding van de pellerij. Dit betekende jammer genoeg ook een einde aan het gebruik van Hogelander gerst. Everhardus liet nu de gerst aanvoeren uit Frankrijk en andere delen van Europa via de beurs in Rotterdam. Dit was goedkoper. Het was het begin van met name export van gort over de hele wereld. 

Nu is Offeringa’s Gortproducten BV in Groningen nog de enige gortpellerij in Nederland. Het huis aan de Juffer Marthastraat is nog één van de weinige objecten in Warffum die herinnert aan een vervlogen tijd van gort uit het Hogeland!

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Gort: het verdwenen streekproduct van het Hogeland

Juffer Marthastraat 41
9989 EH Warffum
Plan je route

vanaf jouw locatie


Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.