Waddenfilmfestival

Laat je betoveren door de magie van het Waddenfilmfestival, waar de Wadden tot leven komen op het grote scherm. Stichting Landschapstriennale 2023 organiseert het filmfesitval in samenwerking met o.a. Stichting Nederlandse Cultuur en Erfgoed Initiatieven, Het Fries Filmarchief, Filmvereniging Groningen en Stichting Beeldlijn. Samen hebben zij een prachtig filmaanbod geselecteerd met verhalen over het Waddenkustgebied. In het weekend van 16 & 17 september worden allerlei Wadden films uitgezonden op verschillende locaties in het Waddengebied. Dus pak je popcorn en je verrekijker, en ga mee op ontdekkingsreis in de fascinerende en adembenemende wereld van de Wadden films.

Noord-Holland

Theater de Kampanje

Waar: Theater de Kampanje Willemsoord 63, 1781 AS Den Helder
Wanneer: 17 september
Aanvang 15.00 uur
Titel: Silence of the tides
Omschrijving: Silence of the Tides van Pieter-Rim de Kroon (Hollands licht) is een intens cinematografisch portret van het internationale Waddengebied. Een film die in- en uitademt met de getijden van het Werelderfgoed, een van de grootste aaneengesloten wetlands ter wereld, terwijl het de breekbare relatie tussen mens en natuur verkent. Een hypnotiserende blik op de cycli en contrasten van de seizoenen: leven en dood, storm en stilte, de massa en het individu. Een poëtische overpeinzing zonder voice-overs of interviews tegen een overweldigend decor van lucht, water, wind, mist en voortdurend veranderend licht.
Duur:102 minuten
Toegang: gratis 

Lees meer

Friesland

Afsluitdijk Wadden Center

Waar: Afsluitdijk Wadden Center Afsluitdijk 1c, 8752 TP Kornwerderzand
Wanneer: 16 & 17 september
Aanvang: 10.00-17.30 uur
Titel: Zuiderzee in beeld in films en verhalen
Omschrijving: is een rondreizende audiovisuele tentoonstelling, die bezoekers aan de hand van films meeneemt op een reis door het in de 20ste eeuw compleet veranderde Zuiderzeegebied, in al haar facetten.
Toegang: 5,00 euro per persoon dit is inclusief toegang tot de vaste expositie.

Lees meer

Victoriuskerk

Waar: Victoriuskerk Grote Buren 8, 8749 GE Pingjum
Wanneer: 16 september om 20.00 -21.30 uur & 17 september om 16.00 -17.30 uur
Titel: Pionier van Nieuw Atlantis
Omschrijving: Pionier (Als de boer kon kiezen….) is een filmische belevenis over een jonge Friese boer die zijn eigen weg zoekt. Moet hij uitbreiden of stoppen? Als hij ter uitbreiding een stukje van de eeuwenoude ringdijk, de Pingjumer Gulden Halsbân, afgraaft, krijgt hij iedereen tegen zich. Het maakt hem kwaad en wanhopig, helemaal nu hij er alleen voor staat. De film gaat over keuzes maken in het leven. Hoe moeilijk is het om, wanneer iedereen één kant op kijkt, de andere kant op te durven kijken en daarmee contouren te schetsen van een nieuwe tijd. De 45 minuten durende Experience wordt geprojecteerd op drie grote schermen. Echte boeren uit de streek spelen een prominente rol, evenals lokale inwoners en schoolkinderen. In de film, met in de hoofdrol Lourens van den Akker, wordt Fries gesproken, met Nederlandse en/of Engelse ondertiteling.
Duur: 45 minuten
Aanmelden noodzakelijk: via info@nieuwatlantis.com
Toegang:Er wordt een kleine vergoeding gevraagd voor de film.

Online historische films

Tijdens het Waddenfilmfestival kan je online historische films bekijken via het Fries Filmarchief
Wanneer: 16 & 17 september
Titels:
De laatste oogenblikken der afsluiting van de Afsluitdijk – van Zuiderzee tot IJsselmeer – de Afsluitdijk, 1932
De Lauwerszee is dicht, 1969
Van Waddenzand tot vruchtbaar land, 1950-1959

Mis niets!

Ontvang het laatste nieuws, de mooiste verhalen en de leukste routes van VisitWadden.